Site Overlay

Любимите сарми на поколения българи

Най-светлите празници през годината са Коледните. Това са празници, който събират семейството заедно на празничната трапеза. Тръпката от пълна къща с любими хора около нас пред запалената камина, коледната украса, размяната на подаръци е незабравим момент в тези светли дни.

Разбира се, не на последно място е пълната трапеза, събираща малки и големи. Менюто за Коледните и Новогодишни празници е доста разнообразно, но няма трапеза, в която да не присъстват любимите на всички поколения сарми.

Начините за приготвяне на зелеви сарми са доста разнообразни както в пълнежа, така и самата им основа. Като за начало ще започнем с едни истински и блажни сарми.

Вълчи сарми

Необходимите продукти:

Зелеви листа

Малки пържоли

Мариновани гъби

Подправки по избор

Начин на приготвяте:

Умишлено не са посочени мерки, защото всяка зелка е с различна големина. За приготвянето на сармите е нужно да си оформите по големи листа, с които ще се завият пържолите и гъбите. Изрязваме си малки пържолки, овкусяваме ги с подправките. Поставяме ги в зелевия лист, добавяме няколко гъбки и завиваме добре. Подреждаме сармите в тенджера, на дъното на която сме сложили чиния, която е с дъното нагоре, наливаме зелев сок. Поставяме чиния върху сармите и варим до готовност.

Зелеви сарми с кълцано месо

Зелеви сарми

Необходими продукти:

Кисело зеле – 1 бр.

Месо – 500 г шарено

Праз – 1 бр.

Ориз – 1 ч.ч.

Чубрица

Червен пипер

Черен пипер

Начин на приготвяне::

За да направим тези любими сарми, от зелето си оформяме листа. Месото накълцваме на ситно. Запържваме го в малко мазнина. След това добавяме нарязания на сетно праз, сухите подправки и ориза. Готвим 6-7 минути. Отнемаме от котлона и оставяме да се охлади малко. След това във всяко листо слагаме част от плънката и завиваме сармите. Подреждаме в тенджерата, поставяме чиния, наливаме зелев сок и варим на тих огън до готовност.

Постни лозови сарми

Постни лозови сарми

Снимка: Албена Асенова

Необходими продукти:

Лозови листа

Моркови

Праз

Ориз

Подправки по избор

Начен на приготвяне:

В тиган си загряваме мазнина, добавяме нарязания на ситно праз и настъргания морков, задушаваме ги. Добавяме ориза и подправките. Готвим, докато оризът стане прозрачен. Отнемаме от котлона и оставяме да се охлади. Част от плънката поставяме в лозовите листа, свиваме добре и подреждаме в тенджера. Заливаме ги с вода и варим на слаб огън до готовност.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *