Site Overlay

Мазнините в киселото мляко – какво трябва да знаем?

Киселото мляко е сред най-разпространените млечни продукти в света. Съдържа полезни бактерии и може да действа като пробиотик, осигурявайки различни ползи за здравето.

Редовната му консумация може да засили няколко аспекта на вашето здраве. Така например е установено, че киселото мляко намалява риска от сърдечни заболявания и остеопороза, както и помага при управление на теглото.

Киселото мляко е популярен млечен продукт, който се получава от бактериалната ферментация на млякото.

Бактериите, използвани за направата на кисело мляко, се наричат култури от кисело мляко, които ферментират лактоза – естествената захар, намираща се в продукта. Този процес произвежда млечна киселина, вещество, което кара млечните протеини да се извиват, придавайки на киселото мляко уникалния му вкус и текстура.

Киселото мляко може да се направи от всички видове мляко. Обикновеното кисело мляко без добавени оцветители е бяла, гъста течност с остър вкус. За съжаление, повечето търговски марки съдържат добавени съставки като захар, сухо мляко и изкуствени аромати. Тези йогурти не са полезни за вашето здраве. От друга страна, обикновеното, неподсладено кисело мляко предлага много ползи за здравето.

Една от най-големите ползи идва от мазнините в киселото мляко.

Съдържанието на мазнини може да варира от 0.4% в немасленото кисело мляко до 3.6% или повече в пълномасленото кисело мляко. Други кисели млека като биволското, козето и овчето могат да имат над 6% масленост. По-голямата част от мазнините в киселото мляко са наситени (70%), но съдържат и доста голямо количество ненаситени мазнини.

Млечната мазнина е уникална, тъй като осигурява до 400 различни вида мастни киселини. Те засилват имунната система и метаболизма, помагат за превенция на остеопорозата.

Нови изследвания показват, че мазнините в киселото мляко спомагат за по-доброто здраве на сърцето.

Приемът на наситени мазнини от пълномаслени продукти увеличава добрия холестерол, който може да защитава органите на сърдечната система. Други проучвания са установили, че приемът на кисело мляко намалява общата честота на сърдечните заболявания с 25%.

Освен това е доказано, че млечните продукти като киселото мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Ефектите изглежда са най-забележими при тези, които вече са диагностицирани с високо кръвно налягане.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *