Site Overlay

Маклура (Maclura) – какво е и как помага?

Тъй като е малко вероятно да сте чували името Маклура (Maclura), няма защо да гадаете дали става въпрос за някакво ястие, странен сорт сирене, колбас или пък далечна подправка. Не, това е вид декоративно растение, което обаче има и много ползи за човешкото здраве. Това е и причината да ви информираме за него, защото с изненада ще откриете на колко много места се среща в България.

Растението Маклура можете да срещнете и изписано като Маклюра или пък с по-интересни наименования като Адамова ябълка, Див портокал или Китайска черница. Във Франция то дори е известно като Лъково дърво, защото именно от него са се правели най-добрите лъкове.

Маклура всъщност е от семейство Черничеви и неговите разновидности са около 10-тина, като в България могат да се видят само два. Почти всички растения са засадени с декоративни цели и ще ги срещнете из парковете на столицата, в Пловдив, Варна, Нова и Стара Загора и на много други места. Има и много диворастящи дръвчета Маклура, пръснати навсякъде из родните места.

Докато не са родили своите плодчета, които се задържат на тях около 2-3 месеца, надали бихте им обърнали особено внимание, но есенно време те са наистина много атрактивни. Както и силно отровни.

Предвид последното ни изказване сигурно ще се изненадате, че от Маклура с се приготвят лекарства, които са пригодени и за външна, и за вътрешна употреба. В никакъв случай не ви съветваме да си приготвяте сами лекарства за вътрешна употреба, а да използвате само готови продукти. Както казахме, плодовете на Маклура са силно отровни.

Снимка: Konevi / pixabay.com

Можете обаче да си приготвите мехлем, предназначен за външна употреба. Той се явява много ефикасен за справяне с болките в ставите, както и за всякакви заболявания на опорно-двигателната система. Препоръчва се и за хора с подагра, за кожни проблеми и дори хемороиди.

Маз от Меклура се приготвя като настържете плодовете (това се прави с ръкавици) и към тях добавите свинска мас, но прясна. Съотношението трябва да е приблизително 5: 1. Всичко това се оставя на водна баня за 24 часа, след което може да се използва като мехлем за всички споменати заболявания.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *