Site Overlay

Меню за летните горещини | Gotvach.bg

Повечето летни ястия са вкусни и полезни, само че трябва да се отнасяме внимателно към някои компоненти в състава им, затова трябва да сте внимателни.

– Ястия с домати – ще обърнем специално внимание на популярното гаспачо, което готвачите наричат още “течна салата”. Доматите в това ястие повишават киселинността на стомашния сок, а чесънът дразни стомашната лигавица. Затова такъв вариант не е много полезен, дори е вреден за много хора. Ето защо е най-добре да се храним с домата в така познатите ни българския ястия като салати като класическа шопска салата например. Тя си е типично българско лятно ястие.

– Плодовият сладолед може да ви вгорчи живота. По принцип плодовете ни зареждат с витамини, минерали и други полезни вещества. Но костилките в плодовете като вишни, череши, праскови, кайсии съдържат амигдалин и емулсин. В присъствието на вода или слюнка тези вещества се превръщат в сенилна киселина. Същата тази сенилна киселина спада към групата на цианидите – едни от най-отровните съединения.

– Тараторът е популярна разхладителна лятна супа не само у нас, но и в Турция, Гърция, Ливан. Тараторът се приготвя от кисело мляко, йогурт, айран. Но нека не забравяме колко бързо се развалят някои от тях, така че внимавайте и с тази млечна супа.

– Много опасно е суровото или полусурово месо. Неизвестна досега и много опасна чревна инфекция предизвиква остра бъбречна недостатъчност и дори смърт. Болестта се развива необичайно, почти веднага предизвиква остра бъбречна недостатъчност. Медиците смятат, че опасността в случая се крие в суровото месо и зеленчуците. Ето защо при приготвяне на меню в горещините, трябва да помислим и за това.

– Барбекюто може да бъде много опасно. Ако печете месото над тлеещи въглени, стичащата се мазнина капе върху тях и се изпарява във вид на газ, който съдържа бензопирен. Той е канцероген. Вредни за здравето са шишчетата и месото, приготвени на дърва. Много апетитни наистина, но така попиват различни вещества от дървата.

Препеченото и особено прегореното месо и апетитната хрускаща коричка допринасят за развитието на онкологични заболявания. По възможност го избягвайте при хранене в горещините.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *