Site Overlay

Минусите на Средиземноморската диета

Ако сте привърженици на здравословното и балансирано хранене, тогава едва ли не сте чували за Средиземноморската диета. Тя има множество предимства, поради което доста от хората залагат именно на този начин на хранене, ако искат да свалят килограмите и да подобрят метаболизма си.

Основни факти за Средиземноморската диета

Едно от най-важните неща при нея е да се насочите към хапването на повече средиземноморски храни – бобови култури, плодове, риба, зеленчуци, морски дарове, пълнозърнести храни и зехтин. Отличава се с лекотата на изпълнение си и това, че така ще можете да промените режима си, сваляйки излишните килограми и зареждайки се с енергия.

Диетата от Средиземноморието се базира на традиционните за 60-те години храни по тези земи. Води своето начало от Италия и Гърция, като множеството проведени изследвания доказват нейната полезност. С нейна помощ ще можете да свалите излишните килограми и да имате перфектната фигура, за каква всеки си мечтаете.

Към ползите от Средиземноморската диета можем да добавим това, че намалява риска от инфаркт, преждевременната смъртност и захарен диабет. Както и повечето хубави неща в живота, така и тук има едно голямо “но”.

Минуси на Средиземноморската диета

Известният диетолог Елена Соломатина споделя пред вестник Вечерна Москва, че тя не се препоръчва за хората, които страдат от различни остри заболявания и патологии на стомашно-чревния тракт. Тя отбелязва това, че в храните, характерни за средиземноморксата диета, се съдържат много фибри.

От своя страна, тези вещества имат способността да оказват силен дразнещ ефект на храносмилателната система и именно поради тази причини този режим на хранене не се препоръчва при хората, страдащи от заболявания на стомаха или червата.

Диетологът добавя, че ако имате малки деца в семейството си, тогава също трябва да сте особено внимателни със средиземноморската диета. Тя е подходяща за тийнейджърите, но не и за по-малките деца. Причината за това е, че организмът им не е адаптиран и пригоден към приема на големи количества храна, която е богата на така наречените диетични фибри.

Соломатина добавя и че именно това е причината децата да се хранят повече със задушени продукти, като те трябва да са ситно нарязани или пък смлени, тъй като това е по-полезно за техния подрастващ организъм. Специалистът в диетичното хранене споделя, че особено внимание към средиземноморската храна трябва да имат хората, които имат индивидуална непоносимост или алергия към някои от характерните за това хранене съставки и продукти.

Средиземноморски храни

Освен това морските дарове са много богати на солите на тежки метали. Важно е да се отбележи това, че жителите на средиземноморските градове консумират пресни морски продукти. Те, от своя страна, са богати на много различни вещества, които са здравословни за организма. Това обаче не важи за замразените морски дарове.

Диетологът добавя, че голяма част от рибните продукти от Виетнам и Китай не отговарят на санитарните и хигиенните норми. Прекомерната консумация на такива храни може да е не само вредно, но и опасно за здравето.

Трябва да сме внимателни и със сирената, тъй като в тях често се съдържат различни заместители на млечните мазнини.

Дори и сезонните плодове често се обработват с различни вредни химикали, което понижава полезните им качества.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *