Site Overlay

Млечен хляб по японска рецепта – Рецепта

“Внасяме щипка японска култура на трапезата, приготвяйки този пухкав млечен хляб”

Начин на приготвяне:

1.) За кашичката (tangzhong) слагаш в тиган 3-те супени лъжици вода и мляко и брашното. Разбъркваш да няма буци и го сгряваш на котлона, докато не стане кашичка. Консистенцията трябва да изстине, преди да се замеси хлябът. Аз я премествам кашичката в чаша и чукам вътре яйцето, че по-лесно се размесва после.

2.) Ако нямаш активирана мая, може към кашичката да сложиш захарта, като поизстине, и да шупнеш маята да я активираш. Аз използвам активирана, директно си я слагам в брашното, няма проблеми.

Ако ще месиш с ръце, сложи всички продукти на кладенче в купа сред брашното (обаче солта да не се докосва до маята, че ще я убие) и с една шпатулка или вилица, докато се размеси малко, и после размесваме с ръце. След като е замесено тестото за хляба, слага се в намазана с олио купа и се оставя да втаса на топло място за около 1 час.

Аз слагам всички съставки в хлебопекарната и на цикъл за тесто. Можеш тук да спреш, да го сложиш с тънка кора цикъл и става хубав хляб, обаче аз обичам да го правя традиционално и го изкарвам и оформям по следния начин, още по-вкусно, когато се вдигне още един път:

3.) Чукаш го да спадне и го изкарваш на леко поръсен с брашно плот. Разделяш го на три части (най-лесно с остър нож). Развиваш всяка част на овал. Сгъваш единия край до по средата, след това другия край до по средата, да има 3 слоя. След това го обръщаш настрани и го завиваш на руло (все едно правиш канелено руло). След това трите части се слагат една до друга в намазнен съд (22 на 12 см е идеален, или малко по-малък – виж снимки).

Завиваш го и оставя да се втаса отново, докато достигне ръба на съда. Горе-долу 20-35 м.

Как да знаеш дали всеки хляб е готов да се пече?

Натискаш го с пръста – до кокалчето да влезе, и ако се връща бавно, е готов. Ако се връща бързо, още време иска. Ако не се връща изобщо, значи е останал много да втаса.

Намазваш с жълтъка (към него около 2 с.л. вода) и печеш на 175 градуса температура за 30 мин. Покриваш го с фолио, ако много почернее.

Млечният хляб по японска рецепта традиционно е с много тънка кора, затова не слагам във фурната купа с вряла вода.

Послепис: Мамо, ти не обичаш сладко, сложи си 2 с.л. захар или 1 и 1.2 …

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *