Site Overlay

Млечна баница с локум – Рецепта

“Истинска домашна млечна баница за ценители – с орехи, локум и семена, пък нека ние зле “

Начин на приготвяне:

Рецептата е от Пловдивското село Труд и баба ми традиционно я приготвяше за Голяма Богородица (15 август).

1. Корите са на стайна температура.

2. Вземам една кора и я намазвам с разтопено масло.

3. Поръсвам цялата кора обилно със сусам.

4. Слагам втората кора отгоре.

5. В тесния край на кората се слагат локуми, като всеки локум е прерязан по дължина на две половини.

6. Завиват се локумите с двата листа, като се прави само един-два оборота и пред рулото остава почти цялата площ на кората. Този остатък от листа се поръсва с натрошени орехи и 1 с.л. захар. След това рулото се навива докрай.

7. Всяко руло се реже на по-малки парчета и се подреждат в намаслена тава.

8. Отгоре рулцата се мажат с масло и се поръсва със сусам.

9. Слага се в предварително загрята на 170 градуса фурна да се изпече до златист цвят (около 30-40 минути).

10. Яйцата са на стайна температура и се разбиват. Към тях се добавят щипка сол, 150 г захар, прясното мляко и ванилията. Разбива се добре и с тази смес се полива изпечената баница.

11. Млечната баница се връща във фурната за още 15-20 минути.

12. След охлаждане млечната баница се поръсва с пудра захар и се сервира.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *