Site Overlay

Морковена торта с крем и карамелен сос с орехи – Рецепта

Начин на приготвяне:

За блата в купа пресейте брашното и прибавете щипка сол, канелата, бакпулвера и разбъркайте добре.

Отделно разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар на пухкав крем. Прибавете олиото, разбъркайте и сипете яйчената смес в купата при сухите съставки. Разбъркайте и прибавете настърганите моркови на едро ренде. Отново разбъркайте с шпатула до еднородна смес.

Сипете сместа в покрита с хартия за печене форма за торта с падащо дъно с диаметър 22 см.

Поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност за около 40 минути. Извадете тавата от фурната и оставете да се поохлади, срежете блата на 2 равни части по хоризонтала и оставете двете половини да се охладят напълно.

За крема в тенджера сипете млякото, захарта и брашното. Поставете тенджерата на умерен огън и при непрекъснато бъркане варите до сгъстяване на крема. Малко преди да свалите крема от котлона, добавете маслото, шоколада и ванилията, разбъркайте до еднородна и гладка смес. Покрийте крема със стреч фолио и оставете на хладно да изстине напълно.

За карамеления сос в тенджера изсипете захарта и поставете на котлона на умерен огън. Бъркайте, да се разтопи (но внимавайте да не загори) до приятен кафяв цвят на карамела.

Добавете горещата вода и бъркайте, докато се разтвори карамелът напълно. Добавете млякото с предварително разтвореното нишесте в него и бъркайте, докато се сгъсти. Накрая прибавете маслото и ваниловата захар, оставете напълно да се охлади карамеленият сос. След което прибавете нарязаните на малки парчета орехови ядки, разбъркайте.

Преди да започнете да сглобявате морковената тортата, разбъркайте крема с миксер, да бухне.

Поставете единия от блатовете в подходяща чиния и намажете с част от крема. Поставете върху него втория блат и отново намажете с крем отгоре и около така оформената празнична торта.

Разстелете отгоре с карамеления сос с орехи и оставете за няколко часа в хладилник.

Нарежете и сервирайте невероятно вкусната морковена торта с крем и карамелен сос с орехи на празничната ви трапеза!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *