Site Overlay

Мчади (Чади) – Рецепта | Gotvach.bg

Начин на приготвяне:

Днес ще Ви представя едни грузински царевични питки Мчади. Те са традиционни в Западна Грузия като заместител на хляба. Поднасят се като допълнение към различни ястия, но могат да се консумират и самостоятелно.

Ако към Мчади прибавим кашкавал или сирене, то тогава ще получим Чвиштари или Лукнари.

Най-вкусните мчади се получават, когато се правят в кеци (глинен тиган) или на жар. Това обаче невинаги е възможно, за това и обикновен тиган или фурна ще Ви свършат работа.

За първи път опитах тези царевични питки в един ресторант в Тбилиси и бях възхитена не само от вкуса, но и от начина на поднасяне. Аз си бях поръчала Лобио (червен боб), което е друго традиционно ястие в Грузия. Сервираха ми го в глинено гърненце, в/у което вместо капак имаше Мчади.

Тази вкусна питка се надробява на залъчета в Лобиото. Не знам как точно да опиша невероятния вкус на тази комбинация, но повярвайте ми – струва си да опитате. Обещавам, че когато имам възможност, ще разкажа и покажа как се готви лобиани, за да може и Вие да се насладите на това блюдо.

Другата феноменална комбинация на мчади е със сургуни. Сургуни е вид кашкавал, който наподобява моцарела. За да стане комбинацията божествена, добавете и чаша червено грузинско вино, например Саперави ♥️.

Мчади се приготвя изключително лесно и бързо.

Необходими са Ви ситно смляно царевично брашно, вода, сол и малко олио.

Замесвам тесто от посочените съставки, оформям питчици с формата на кюфтенца и поставям в загрят тиган с малко олио. Пържат се на среден огън по няколко минути (4 – 5 мин) от двете страни.

Получават се нежни, хрупкави отвън и мекички отвътре малки питки.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *