Site Overlay

Най-популярните сортове чушки и техните характеристики

Идеята на следната статия е не да затормозяваме читателите ни с научните названия на сортовете чушки, а да им покажем какво се подразбира под онези сортове чушки, които се продават по магазините и пазарите, както и кой сорт чушка за какво може да бъде използван.

Т.е. ще се опитаме да използваме възможно най-елементарен език. Ето и кои са най-известните сортовете чушки, които се предлагат по родните ни пазари.

Капия

Това вероятно е най-често срещаният сорт чушки, които могат да бъдат както червени, така и зелени или пък оранжеви. Онези месести чушки, които есенно време се пекат и се затварят в буркани, замразяват, използват се за направата на лютеница и кьопоолу или пък се изсушават, за да бъдат използвани зимно време. Да не забравим и че с тях приготвяме любимите пълнени чушки, чушките бюрек и други популярни за нашенската кухня ястия.

Сиврия

За разлика от чушките Капия, сортът Сиврия е с много тънка кожа. Не е подходящ за печене, защото се бели много трудно. Можете обаче да го използвате в пресен вариант за приготвянето на салати или пък да го добавяте към супи. Също така можете от него да си направите и т. нар. пукани чушки. Именно заради тънкия си повръхностен слой той няма нужда да бъде белен, защото е достатъчно нежен да бъде консумиран директно. Голям негов плюс е и че е доста по-евтин от капията, която се продава по пазарите пролетно време.

Много е важно да уточним, че напоследък в магазините се среща и сорт гръцки чушки, който много наподобява на външен вид на Сиврия. Тези чушки обаче са малко по-дълги и наистина много, много люти.

Камби

Чушки Камби

Камбите са по-месести от сорта Капия и имат кръгла форма. Те се появяват есенно време по пазарите ни и обикновено се използват за направата на различни туршии.

Люти чушлета

Люти чушки Халапеньо

Разнообразието от сортове люти чушлета, които можем да срещнем по пазарите ни, е огромно, но най-често срещани, и то целогодишно, са т. нар Рибки. Те могат да бъдат консумирани сурови, да се опукват, да се пекат или пък мариноват.

Вероятно тези чушки бихте получили, ако си поръчате порция люти чушлета в някое заведение. Не по-малко популярни са чушките Шипка, Чорбаджийските чушки или лютите Камбички. В някой по-добре зареден магазин от големите търговски вериги можете да срещнете и чушките Халапеньо, които са считани за едни от най-лютите, както и чушлетата Кайен, от които се приготвя така познатият ни Кайенски пипер.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *