Site Overlay

Най-популярните ястия през изминалия век до днес

Обикновено когато говорим за мода, подразбираме облекло, обзавеждане, техника, вещите, които ползваме в ежедневието. Модата обаче е характерна и за областта на храненето, макар че не си даваме сметка за това.

Ако разгледаме старите рецепти, ще видим тази проста истина. На всеки 10 години определени ястия са били хит сред хората по света. Да видим кои класически рецепти са се изпълнявали най-често през миналия век /разгледай галерията горе/.

Пилешкият пудинг през 1900 година

Това блюдо е особено пикантно и много предпочитано в САЩ и Канада. Представлява нещо като солена торта с текстурата на киш, но е направено от късчета пилешко месо, запечено в тесто.

Ябълковият пай през 1910 година

Тази рецепта става много популярна заради ограничените количества брашно, захар и мазнина, което прави ябълковия пай здравословна храна.

Печените картофи през 1920 година

През това десетилетие една проста, бърза и много вкусна рецепта печели сърцата на хората. Печените картофи наистина се приготвят бързо и рецептата е подходяща за аламинутите на обяд и вечер. Нарязаните картофи се подреждат на слоеве и се пекат със сметана, мляко, сирене и нарязана шунка.

Яйчената супа през 1930 година

Това е китайска рецепта, която става популярна по света по време на Голямата депресия. Освен капки от яйца в нея има лук и картофи, които са били основни продукти по това време.

Кюфтетата през 1940 година

Това десетилетие се характеризира с началото на масовото смилане на месото, за да може да се съхранява по-лесно и да се приготвят повече рецепти. Кюфтетата стават любима храна през този период, като се правят на скара, пържени, както и печени.

Тортата с ананас през 1950 година

Плодовите торти са вече много популярен десерт, но приготвянето на сладкото изкушение с помощта на ананас се харесва особено много, най-вече след конкурс, в който е предложена хавайска рецепта за обърната торта с ананас.

Бургундското говеждо през 1960 година

Тази рецепта се смята за едно от най-вкусните блюда, приготвени от хората. Няма как да не е така, след като говеждото се предлага сготвено с червено вино, моркови, гъби, лук, билки и сиренето панчета. Удобството на рецептата за говеждо по бургундски е, че може да се поднесе на гостите, като е приготвена, преди те да са пристигнат.

Салатата Уотъргейт през 1970 година

Салатата Уотъргейт не е чак толкова популярно днес, защото продуктите, които са комбинирани, не биха се харесали на всеки. Консервираният ананас, нарязаните ядки, битата сметана, шамфъстъкът и един мини блат са нещата, необходими, за да се приготви това най-популярно ястие през изминалия век, получило името си от хотела или скандала наречени по този начин.

Морковената торта през 1980 година

Смята се за здравословна храна заради наличието на зеленчук, и то почти легендарния морков. Всъщност морковената торта е сладко печиво с настъргани моркови, канела, захар, а отгоре се покрива със сладолед.

Трицветната салата с паста през 1990 година

Тази салата става интересна заради идеята да се подредят различни цветове един след друг – зелено от спанак, червено от домат и жълто от паста.

Мъфините през 2000 година

Едно изключително кулинарно удоволствие в мини форма, за което се твърди, че идва на мода от популярен американски сериал. Във всеки случай пухкави мъфини се предлагат навсякъде в различни вариации.

Раменът през 2010 година

Интересът към източната кухня получава своето утвърждаване с тази рецепта. Бульон, подправки, юфка, варени яйца, сушени водорасли, тоест нещо като всичко на едно място, това е рецептата за рамен, която се оказва много търсена.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *