Site Overlay

Най-старите подправки, използвани в света

Подправките са растения, които се срещат в природата или пък се получават по синтетичен път. Ролята им е да придадат на храната приятен вкус, мирис и добър външен вид. Понякога се използват и като консерванти.  

Подправките са били известни в историята на човечеството от самото му създаване. Те са били сред най-ценните търговски стоки в древния и средновековен свят.

Подправките били почитани като съкровища и ценени повече от човешкия живот. Защото те не само преобразяват вкуса на най-простите непретенциозни ястия, но и са първите лекарства на човечеството.

На вашето внимание – ето кои са най-старите подправки, които хората ползват от незапомнени времена.

Пипер

През 12 век в Англия пиперът е бил ценен повече от златото.

Но не само в Англия, но и в Европа през Средновековието подправките, включително черен пипер, всъщност струват теглото си в злато. За една мярка пипер се дава еднаква мярка злато и може да се замени килограм индийско орехче за крава или четири овце. Някои видове пипер, като белия и черния, се споменават като твърде лечебни средства при настинка, жлъчка, бъбреци, трескави състояния и др. 

Индийско орехче

В Южна Азия индийското орехче, което идва от островите Банда в Молукските острови, има санскритско име. Санскрит – езикът на свещените индуски текстове – в този случай показва възрастта на употреба на тази подправка. Историците смятат, че индийското орехче се е появило в Европа през 6 век пр.н.е.

В кулинарията с него в малки дози се овкусяват супи, пастети, ястия със зеленчуци, фрикасета и др. Индийското орехче притежава антисептично действие, което стимулира защитните сили на организма.

Какао

Най-старите подправки - какао

Плодовете на какаото служели за храна на бразилското население от много векове. През XVI век те са пренесени в Европа от испанците. Какаовите зърна са склад за хранителни вещества и микроелементи за здравето на организма. Употребата на тази напитка влияе благоприятно на работещите умствен и физически труд: какаото помага да се фокусира вниманието, да се подобри паметта и да се възстанови по-добре от тежки отрови.

Шафран

Това е една от най-скъпите подправки. В храненето шафранът се използва главно при приготвянето на салати, супи, сосове и напитки. Специалната подправка придава специфичен аромат и вкус към ястия от домашни птици: пиле с ядки, пиле на грил, пържени пилета.

Цената на шафрана се е образувала под влияние на няколко фактора, основният от които са били трудностите при отглеждането и прибирането на реколтата. Днес цената за 1 кг ирански шафран е около 2000 долара.

Майорана

През Средновековието тази подправка е била една от билките, за която хората са вярвали, че може да прогони злите духове и да лекува всякакви болести. Листата се използват в прясна и сушена форма като подправка за първите и вторите ястия от месо, риба, зеленчуци, а също и за овкусяване на салати. Чудесно се комбинира с розмарин, мащерка, естрагон и босилек.

Розмарин

Розмарин - Най-старите подправки

Римляните посветили растението на богинята Венера и обкичвали статуите с розмарин. Използва се в месни ястия, придава на месото на домашните животни аромат на дивеч. В умерени дози се използва като специален акцент в приготвянето на супи,  месо, пилешко месо, грах.

Босилек

Босилекът се счита за най-популярната подправка в целия свят. В готвенето се използва както в прясно състояние, така и в сушено. Римляните смятали босилека за символ на ненавист, поради това че в медицината са го използвали като средство против депресии и меланхолия. Тази подправка е идеална както за месни и всички рибни ястия, така и за почти всички зеленчукови ястия.

Кориандър

Най-старите подправки - кориандър

Семена от кориандър са намерени в гробниците на фараоните, римските легиони носели кориандър със себе си, движейки се из Европа. Древните египтяни получавали от кориандъра ароматно масло, което се използвало по време на религиозни церемонии. В Китай са го използвали през IV-V век. Кориандър се добавя към зеленчукови, месни, пилешки ястия, в млечни и млечни супи. Като цяло се използва почти цялото растение – както листата, така и плодовете, а в народната медицина на различни страни – дори корените.

В днешно време подправките са залегнали здраво в ястията на нашата трапеза и отдавна не им придаваме такова значение, както са ги тачили преди няколко века.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *