Site Overlay

Напитки с кофеин | Gotvach.bg

Кофеинът е едно от веществата, без които съвременният човек просто не може да живее. Истината е, че по-голямата част от човечеството приема кофеин по един или друг начин всекидневно – дори по няколко пъти на ден. Той е ценен, защото ни помага да бъдем бодри, подобрява концентрацията и побеждава умората.

Също така повишава нивата на допамин, като ни кара да се чувстваме по-доволни и щастливи от живота си. Макар и да може да се определи като пристрастяващ, кофеинът може да се консумира без значителни вреди за здравето на човека. Особено ако не се прекалява.

Известно е, че в някои напитки съдържанието на кофеин е най-голямо. Ето кои са те.

Кафе

Това е напитката, която се лее с литри всекидневно във всички краища на света. Някои хора просто отказват да се събудят без кафе. Еспресо, макиато, фрапе, капучино, мокачино – съществуват безброй варианти за направата на напитка с кафе. Разбира се, челно място по съдържание на кофеин в кафето се пада на силното черно еспресо – без добавено мляко или сметана. Различните сортове кафе съдържат различни количества кофеин. Но дори и най-слабото ободрява, повдига духа и стимулира работоспособността.

Чай

Мнозина не се замислят, че кофеинът в чая в значително количество. Макар и по-малка отколкото в кафето, тя оказва същия ефект върху организма. Затова едно събуждане с чаша топъл чай може да бъде също много ефективно рано сутрин. От друга страна, ако пием чай с повишено съдържание на кофеин преди лягане, може да очакваме трудно заспиване и неспокоен сън. Доказано е, че черният и зеленият чай водят класацията по съдържание на кофеин, както и известният чай Мате.

Топъл шоколад

Към него спадат и останалите шоколадови напитки. В тях също има съдържание на кофеин, при това не съвсем безобидно. Все пак от изброените до тук питиета в шоколадовите напитки се съдържа най-малко кофеин. Може да се каже, че това е една приятна, безопасна за прием напитка. Вкусна и ароматна.

Кока кола

За нея с знае, че съдържа достатъчно количество кофеин, за да ни разсъни, да ни ободри и да повиши моментално кръвното налягане. Затова при хипотония някои хора предпочитат тази напитка с кофеин, за да се почувстват по-добре, въпреки че ефектът от въздействието на кофеина в такива случаи е спорен.

Енергийни напитки

Енергийните напитки съдържат кофеин

За разлика от кафето и чая, които се приготвят от естествени продукти, енергийните напитки съдържат голямо количество синтетични вещества. В тях също има и изобилие от кофеин. Затова приемът само на една енергийна напитка може да ви държи будни, с повишено внимание, концентрация и енергия в продължение на часове.

Много хора, които трябва да работят нощни смени, да шофират продължително време, както и в периоди на недоспиване, пият енергийни кофеинови напитки, за да издържат натоварването. Тези питиета обаче не са особено полезни. Те могат да окажат вреда в дългосрочен план, тъй като съдържащата се в тях комбинация от вещества превъзбужда нервната система и влияе негативно на сърдечно-съдовата система.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *