Site Overlay

Направи си този полезен сок от бъзак и бъди здрав

Бъзакът е тревисто растение, което мнозина смятат за непотребна плевел. То расте навсякъде край пътищата, по полята, долините и къде ли не, стига да е под 1800 метра надморска височина.

Плодовете на бъзака са изключително лековити. За тяхната сила говори още известният лечител Петър Димков, на когото е оригиналната рецепта за приготвяне на сок от бъзак. Но тя търпи някои промени и този полезен сок достига до нас в различни разновидности.

Представяме ви изпитан начин за приготвяне на сок от бъзак, който има безброй полезни свойства и със своята целебна сила ще се погрижи да сте здрави през цялата година.

Идеалният момент за набирането на плодовете от бъзака са в края на август, началото на септември. Ако в равнините попадате на презрял плод, то по високите части бъзакът е чудесно узрял. Наберете от най-хубаво узрелите китки на растението.

В никакъв случай не събирайте зелени плодчета!

Те са отровни, тъй като съдържат цианогенен гликозид. В тъмните и напълно узрели това вещество вече не присъства. Те са тези, които ви трябват, за да направите лековития сок.

Измийте набраните плодове от бъзака и ги наредете върху вестник, за да изсъхнат хубаво. Ако използвате мокри плодчета, рискувате сокът ви да ферментира и да стане негоден за употреба. След като хубаво са се подсушили, може да ги отроните с помощта на вилица.

Вземете 3 литров буркан или друг голям буркан – с какъвто разполагате. Измийте го и до подсушете хубаво. Вече може да пристъпите към пълненето на буркана с бъзак. Редувайте ред бъзак с ред захар или мед. Дебелината на ред бъзак трябва да е 3-4 см. Редът захар или мед е нужно да е малко по-дебел от този на плодовете, за да се подсигурите срещу ферментация. Завършете реденето на слоевете с по-дебел слой захар или мед. Ако използвайте мед, не пестете количествата. Той има по-слаби свойства на консервант, но е много по-полезен.

След като приключите с пълненето на буркана с бъзак, покрийте го с марля. Не трябва да го затваряте с капачка, за да прониква въздух. Оставете някъде буркана, като може и да е на слънце – според някои лечебни рецепти.

Но не забравяйте да го пробърквате всеки ден с дървена лъжица. След 40 дни целебната смес от бъзак и захар е готова и трябва да бъде прецедена през цедка, марля или тенух. Сипете я в стъклени бутилки, които може да съхранявате в хладилник или на хладно място. Приемайте сутрин на гладно по една супена лъжица. За деца – по една чаена.

Сок от бъзак

Снимка: Албена Асенова

Сиропът от бъзак има изключителното свойство да засилва и поддържа имунитета. Той ще ви пази от вируси и настинки. Освен това има силно антиканцерогенно свойство и затова се препоръчва за съпътстващо лечение на раково болни. Като цяло той възстановява изтощения организъм, дава сила и връща енергията.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *