Site Overlay

Невероятен вит тутманик – Рецепта

“Всеки специален повод трябва да се отбележи с такъв вит тутманик – питка за благодат, здраве и вкусен ден”

Начин на приготвяне:

Маята се залива с 100 мл от прясното мляко, леко затоплено, и се размива. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се поставят маята, яйцата без единият жълтък, солта, захарта, 2 с.л. олио и останалото мляко.

Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. Кравето масло се смесва с 50 мл олио. Разбърква се до хомогенност. Втасалото тесто се разделя на четири части.

Едната част се разточва на кръг с размер 30 см. Намазва се с мазнината и се поръсва с част от натрошеното сирене.

Разточва се следващата част от тестото и се поставя върху първата. Следва намазване и поръсване със сирене.

Така се процедира и с останалите части тесто, като последната кора не се маже с мазнина.

Кората се нарязва на ивици, които се усукват.

Първата усукана ивица се навива на охлювче. Поставя се в тава с размер 28-30 см. Покрай него се нареждат останалите усукани ленти.

Страхотният тутманик се оставя да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки олио и прясно мляко.

Невероятният вит тутманик се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути.

Приятен апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *