Site Overlay

Немски сладкиш с марципан – Рецепта

Начин на приготвяне:

Кайсиево-бадемов марципанов щолен е нетрадиционна версия на класически немски плодов хляб със специален, богат пълнеж!

В купа изсипете топлото мляко и го разбъркайте с маята. След това разпръснете захарта отгоре. Оставете го да престои на топло и тъмно място за около 10 до 15 минути, докато дрождите направят мехурчета на повърхността.

Маята се разпенва в купа от неръждаема стомана.

Пресейте брашното в купата. След това добавете триците, захарта, ванилията, солта, кардамона, анасона, захаросаните портокалови кори, яйцето и олиото или масло. Постепенно включете всички съставки заедно.

Месете добре на ръка за около 5 минути. Ако използвате миксер, стартирайте процеса на месене първоначално при ниска настройка и преминете към по-високата настройка и месете за 5 минути.

Покрийте тестото и го оставете да втаса, за да удвои размера си. Това може да отнеме време. И може да варира между 1 и 2 часа или повече. Не забравяйте да му дадете време да втаса добре.

Тъй като това е богато тесто, може да изисква повечко време да втаса.

Подгответе си бадемово марципановото тесто в купа.

Междувременно комбинирайте в купата много добре съставките за пълнене, като нарязвате сушени кайсии, бадеми и добавяте сладко от кайсии. Сместа може да е леко лепкава. След това я оставете настрана в хладилника.

След като тестото удвои размера си, прехвърлете го върху леко набрашнена работна повърхност и го разточете в правоъгълник 16/8 см, като използвате възможно най-малко брашно.

Тестото се разточва във формата на правоъгълник.

Кайсиевят пълнеж с марципан разстелете върху тестото.

Оформете кайсиевия марципанов пълнеж и поставете в центъра на разточеното тесто и внимателно го изравнете върху тестото в правоъгълник 16 X 8 см, оставяйки малко тесто, показващо се по дългите ръбове на правоъгълника.

От дългата страна на тестото го навийте плътно във форма на щолен, като внимавате да запечатате добре краищата. Внимателно прехвърлете кайсиевия марципанов щолен върху тавичка за печене, застлана с хартия за печене.

Оставете да се надигне много добре. Може да отнеме от 30 минути до час за второто втасване.

Изпичате в предварително загрятата до 170 градуса фурна за около 40 до 45 минути, докато добре покафенее. Да не Ви претеснява тъмния му цвят. Така трябва да бъде.

Веднага след изваждането на кайсиевия марципанов щолен от фурната намажете с половината разтопено масло и го поръсете с пудра захар.

Повторете измазването с четка и с останалото разтопено масло и пудра захар

Оставете немския сладкиш с марципан да се охлади напълно и го нарежете за предпочитане на следващия ден, след като стегне много добре.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *