Site Overlay

Новогодишната ми питка – Рецепта

Начин на приготвяне:

Брашното пресято, кладенче и в него сипвам смесените мокри съставки, предварително смесени.

Маята активирам с 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно, половината топла вода. Добавям и нея в кладенчето и започвам да бъркам с лъжица.

От брашното добавям по малко постепенно, колкото поеме. То зависи от големината на яйцата и големината на лъжицата, с която меря олио и к. мляко. Меся меко тесто.

Оставям около час в студена фурна да втаса. Оформям всеки път различно.

Деля тестото на 5 части, от тях четирите ги разточвам на правоъгълни кори, намазани помежду им с олио.

Режа ги на 8 триъгълника и всеки на още по на три ленти. Сплитам трите на плитка и леко правя на топче сплетеното. Така осем такива топки.

Деветата топка я разточвам на правоъгълник и навивам широката му страна на руло до средата. Останалото го нарязвам на ленти, но не докрай и донавивам на руло.

След това го правя на охлюв и слагам в средата, около него слагам 8 те плитчици на топчета.

Втасват празничната питка пак в тавата с хартия за печене. Втасалата питка намазвам с жълтъците, смесени с няколко капки олио. Сусам по желание ръся.

Пека новогодишната ми питка на 180°C за около 30-34 Мин, според фурната.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *