Site Overlay

Ножове за сирене – кой за кое?

Ние българите открай време сме свикнали да поднасяме на масата вкусни мезета под формата на предястие и незнайно защо винаги се насочваме към месните мезета – луканка, пастърма, филе елена, шунка, бекон и т.н. Както и поръсено с червен пипер и полято с олио бяло сиренце.

В това няма нищо лошо, но масата ни би изглеждала по-изискана, ако добавим към традиционните български мезета и по-голямо разнообразие от сирена – френски, швейцарски, нидерландски и т.н. Това си е въпрос на стил, както се казва.

За да изглежда трапезата ви наистина по-изискано, не е достатъчно просто да поднесете сирената. Трябва или предварително да ги нарежете с предвидените за рязане на сирена ножове, или директно да поднесете отделните видове сирена в плато заедно с ножовете, подходящи за разрязването им. Което може вече да ви затрудни.

Кой нож за какво сирене е предвиден?

Сирената най-общо се делят на твърди и меки. Твърдите сирена са тези, които са добре узрели, без значение дали са приготвени от краве, овче, козе или пък биволско мляко. Нашенското българско сирене спада към тях, стига да не е прясно.

Примери от т.нар. чужди сирена са ементал, грана падана, грюер, пармиджано и др. Онези, които предоставят подобна възможност могат да бъдат разрязвани и с най-обикновен нож, но най-твърдите се режат с нож, чието острие е по средата, а от двете си страни има дръжки. Има и толкова твърди сирена, които не е добре изобщо да се режат с цел да не се нарани вътрешността им. Те могат да се поднасят начупени на малки парчета с пръсти.

Меките сирена е логично да се режат доста по-трудно от твърдите. Това са сините сирена, пресните сирена и онези с плесен, и по-конкретно сирената роже, камембер, бри, камбоцола и др. За да може те да имат сравнително правилна форма при разрязването си, те се режат със специални ножове за сирена, които по протежение на острието си имат отвори. По този начин меката им консистенция не се наранява и те не се размазват по време на разрязването си.

Сирената, които не могат да бъдат разрязвани със споменатия нож с отвори, се разрязват със специален уред, който ги разрязва чрез корда. А най-меките сирена се разрязват с нож, подобен на вилица, но не с 3 остриета, а с 2.

Видове сирене

Пределно ни е ясно, че не всеки от вас може да си позволи да разполага с всички възможни за употреба ножове за сирена, но е добре да запомните, че ако поднасяте плато със сирена с цел всеки сам да си отреже толкова сирене, колкото желае, трябва да поднесете поне 2-3 ножа. Важно правило е сирената да се сервират на достатъчно разстояние едно от друго, както и те винаги да са нечетен брой.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *