Site Overlay

Обикновен дърпан тутманик – Рецепта

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря с част от водата и захарта. Добавя се брашно и се разбърква да се получи гъста каша. Остава се на топло да втаса.

От останалите течни съставки и втасалата мая (без мазнините) се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа и се остава да втаса.

Като удвои обема си, се разделя на 6 питки. Мазнините се смесват и питките се топят във нея. Разтеглят се на кръг, колкото дъното на тавата.

Помежду им се ръси натрошено сирене и по 2-3 с.л. от мазнината.

Така наредени плоските питки една върху друга се нарязват на квадрати. Пак се остава да втаса около 20 мин.

Маже се тутманикът с разбития жълтък и се залива със останалата мазнина.

Пече се на 180°C. Ако започне да прегаря, а ви се вижда, че не е изпечен тутманикът, покрийте с алуминиево фолио и допечете.

Сервирайте топлия дърпан тутманик със шарена сол и айран.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *