Site Overlay

Овкусяване на ярешко месо | Gotvach.bg

Един от основните проблеми при готвенето на ярешко е това, че то има доста специфична миризма. Ако успеем да овкусим ярешкото правилно, тогава ще можем да се избавим от това и да се насладим на нежния вкус на това сочно и крехко месо. Именно затова днес сме решили да помогнем на всички домакини, които обожават да глезят близките си с нови кулинарни творения.

Овкусяване на ярешко месо

И така, първата ви задача е премахнем миризмата на ярешкото, като за целта можете да прибегнете до някоя от следните хитрини:

1. Накиснете ярешкото месо в бяло вино, като така то ще попие от нежния му аромат, а след това можете да пристъпите и към следващите крачки;

2. Можете да направите марината с горчица, която ще направи месото още по-меко, а след 1 час го измийте с чиста вода;

3. Интересен трик е да го накиснете във вода с оцет отново за около 1 час, а след това пак измийте добре месото;

4. Следващият вариант е да използвате лимонов сок, като той не само ще придаде приятен аромат на месото, но и ще ви помогне за премахването на миризмата на ярешкото. По този начин се смекчават влакната му и то става доста по-крехко;

5. Накисването в солен разтвор с добавен активен въглен също ще помогне, като така се придава и специфичен вкус на ястието с ярешко, а именно все едно е готвено на огън;

Снимка: BlackWolfi/pixabay.com

6. Можете да го накиснете и в червено вино с подправки за 1 час. След това го измийте в подсолена вода и можете да започвате с готвенето.

След като сте се справили успешно с премахването на неприятната миризма на месото с горните ни съвети, следва да се заемете и с овкусяването на ярешкото, както и приготвянето на месото. Основните начини са два, а именно задушаване или пържене. Изключително важно е да изберете правилно месото, като то задължително трябва да е свежо.

Като цяло, както ви казахме, това месо е доста жилаво и затова една от важните особености е приготвянето му на по-ниска температура, като така то няма да е трудно за дъвчене и храносмилане. Само така то ще омекне и ще стане крехко, но и сочно. В процеса на овкусяването си ярекшото месо става все по-нежно, като затова е много важно да не пропускате тази крачка.

1. Това месо губи влагата си много бързо, а именно поради малкото количество мазнини в него. Най-добре е да го готвите много бавно, на слаб огън и на ниска температура с добавянето на по-голямо количество течности;

2. Категорично е забранено да се яде сурово, като е важно да го приготвите старателно, за да може месото да разкрие изцяло вкуса си;

3. Ароматните подправки ще направят месото доста по-вкусно. Ярешкото е идеално за приготвянето на различните рецепти от Близкия изток, ястия от мексиканската кухня, турската кухня, гръцки специалитети и др. Винаги можете да го включите в рецепти за кебапи или курбан чорби. Класика за нашата страна са и великденските ястия с ярешко.

Кебап с ярешко

Кои са подправките за ярешко месо?

1. Чесън;

2. Черен пипер;

3. Целина;

4. Червен пипер;

5. Портокалов сок;

6. Кориандър;

7. Куркума;

8. Кимион;

9. Червено или бяло вино.

Ето вече знаете кои са най-подходящите подправки за ярешко. А вие готвили ли сте го и ако да, кои са любимите ви ястия с това месо?

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *