Site Overlay

Оджахури – Рецепта | Gotvach.bg

Начин на приготвяне:

Оджахури е традиционно ястие от грузинска кухня.

Името Оджахури се превежда от грузински език като семейно ястие и то действително се харесва от цялото семейство. Въпреки че е съвсем обикновено, бързо и лесно за приготвяне, то може да се сервира и пред гости. Харесва се както от възрастните, така и от децата.

Ястието представлява месо (свинско или пилешко ) и картофки, изпържени с лук, чесън и кориандър.

За да приготвите Оджахури, са Ви необходими:

месо, картофи, лук, чесън, кориандър/ магданоз, олио/ масло, сол, черен пипер, люта чушка ( за тези които не обичат люто, може да се сложи сладка чушка ).

Начинът на приготвяне на това месо с картофи не е труден, но е малко по-различен от този, по който ние пържим месо и картофи. Тайната се крие в това, че след като се позапържат картофките, се задушават под капак.

Ето как точно се приготвя:

В мазнина се запържва месото, след което се оставя на страна и в друг съд се пържат картофите. След като картофите са готови, към тях се прибавя запърженото месо, половината от лука, чесъна, половината от кориандър и чушката.

Овкусява се със сол и черен пипер, затваря се с капак и се оставя на слаб огън за 10 мин. Когато ястието е готово, се поръсва с допълнително свеж кориандър и лук.

В оригиналната рецепта оджахури се приготвя с кориандър, но тъй като в България не се използва толкова често и ние не сме свикнали със силния му аромат и вкус, Вие спокойно може да го замените с магданоз.

За да стане още по-вкусно ястието, към олиото може да добавите и малко масло (ако използвате само масло, има опасност картофките да загорят), а за тези, които не обичат люто, смело могат да заменят лютата чушка със сладка такава.

В рецептата съм написала точни грамажи, но Вие може да не ги спазите, защото всичко е по желание. Както и да го направите – все ще бъде вкусно. Оджахури е ястие, което е на почит в моето семейство. Сигурна съм че и Вие ще останете възхитени от него.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *