Site Overlay

Орехова Потица (Повитица) – Рецепта

Начин на приготвяне:

Маята се натрошава в купичка, смесва се с 1 с.л. захар, 3-4 с.л. прясно мляко и 2 с.л. брашно, обърква се всичко хубаво, покрива се с кърпа и се оставя на топло да се активира.

В тенджера се смесват маслото, захарта и жълтъците и се разбиват с миксер до получаването на гъста смес. Прибавят се млякото, солта, лимоновата кора и ромът, разбърква се хубаво и цялата смес се загрява на котлона на ниска степен.

Брашното се пресява два пъти в дълбока тава, прави се кладенче в средата, в което се поставя маята, замесва се леко и постепенно се добавя по малко от млечно-яйчената смес, като след всяко добавяне се размесва, докато тестото стане гладко.

Покрива се с кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема.

За плънката: С миксер се разбиват маслото, яйцата и захарта до разпеняване, прибавят се шоколадът и орехите и се обърква с шпатула.

Постила се на плота или масата памучна покривка, поръсва се леко с брашно и тестото се разточва върху нея на тънко – около 1 см, и с дължина четворно по-голяма от обиколката на съда, в който ще се пече.

Тестото се намазва изцяло с плънката, като се оставят ненамазани около 3 см от края по дължина. Навива се плътно на руло и след това се сгъва на 4 на зиг-заг.

Кръгла кексова форма се намазва с масло и поръсва с галета, нагънатото тесто се поставя и надупчва с шиш на няколко места, покрива се с кърпа и се оставя до удвояване на обема.

Преди да се сложа във фурната този козунак с плънка, се намазва отгоре с разтопено масло.

Рулото с орехова плънка се пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което се отделя веднага от формата.

Ореховата Потица или Повитица се нарязва, след като изстине напълно.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *