Site Overlay

Орехов мус без захар – Рецепта

Начин на приготвяне:

1. Ореховите ядки и обезкостените фурми се смилат в блендер много фино заедно с канелата, за да се получи еднородна паста. Ако се залепва по стените, избутва се до ножчетата и се завърта на още няколко оборота, за да се постигне желаният резултат.

2. Едното яйце плюс жълтък на второто се разбиват и смесват с прясното мляко. Белтъкът се заделя за по-нататък, задължително в идеално суха и чиста чашка. При млякото и яйцата се сипва ореховата паста и се разбърква до идеално гладка смес.

3. Поставя се на умерен огън, максимум 90-100°C и се бърка до сгъстяване 10 минути.

Желатинът се оставя в студена вода за 3-4 минути да се хидратира.

4. Сгъстеното кремче се дърпа от огъня и се изчаква температурата му да спадне малко. Ако имате кухненски термометър, измерете си най-добре топлината, която трябва да спадне до 80 градуса.

Тогава сложете хидратирания и добре отцеден от водата желатин. Разбъркайте много добре.

5. За да имаме истински мус, ни трябва въздушна и пухкава текстура, а за това ще се погрижи белтъкът от второто яйце, който сме заделили. Той се разбива на водна баня при 60 градуса за 7-8 минути заедно с меда. По този начин белтъкът ще побелее и стане пухкав, но не прекалено, както ако го бием самостоятелно без меда. Целта е да има плътност, а и чрез водната баня се загрява достатъчно, че да не е суров.

6. Бялата белтъчния крем се сипва при ореховия, който вече е почти изстинал. Разбърква се плавно с шпатула с кръгови движения до еднородна смес.

7. Ореховият мус се налива в чашки и прибира в хладилник за 1 час да стегне.

8. Преди поднасяне ореховия крем се гарнира с орехови ядки, още фурми или други сушени плодове.

Да ви е сладко!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *