Site Overlay

Орехов сладкиш със солен карамел – Рецепта

Начин на приготвяне:

Първо, направете карамела и го оставете на страни. За целта сложете захарта в съд на котлона да се разтопи.

Не я бъркайте, само можете със силиконова шпатула да смъкнете надолу захарните кристали, които се лепят по стените на съда. Разклащайте го от време навреме.

Когато захарта се разтопи и придобие цвят на мед, добавете маслото на кубчета. Внимавайте, защото сместа ще шупне нагоре. Разклащайте съда и когато маслото се е разтопило напълно, добавете и сметаната, накрая и морската сол.

Сега вече можете да разбъркате сместа и след 1-2 минутки я дръпнете от котлона.

Отделете жълтъците от белтъците. Добавете към жълтъците кокосовата захар, ванилията и нарязаните на едро орехи и разбъркайте добре.

Накрая добавете брашното, разбъркайте и я изсипете в застлана с кухненска хартия форма с падащо дъно (моята е 15 см в диаметър).

Печете в загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути, докато хване стабилна коричка отгоре.

През това време пригответе втората смес: Разбийте енергично белтъците със захарта до пухкавост. Добавете ситно смлените орехи и разбъркайте внимателно със шпатула, докато се поемат напълно.

Извадете за кратко първия блат от фурната, полейте го на места с една част от карамела и след това изсипете отгоре белтъчната смес.

Върнете формата във фурната и печете отново около 30 минути (проверете с клечка да не полепва течна смес по нея.

Извадете готовият орехов сладкиш от фурната и го оставете да изстине добре.

С помощта на нож отделете сладкиша от стените на формата и махнете външната и част.

Полейте готовият орехов сладкиш със солен карамел с останалия карамел и украсете по желание.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *