Site Overlay

Оризова отвара – ползи и приложение

Всеки път, когато варите ориз и после изливате водата от варенето, вие се лишавате от един ценен бульон, който в Азия – най-вече в Китай, се смята за истински еликсир за здраве.

Става дума за ценната оризова отвара, на която се приписват редица лечебни и разкрасителни свойства. Въпреки че може да се приготви по много различни начини, в основата си тя представлява именно това – водата, в която сте сварили ориз.

Оризовата отвара има лечебен ефект при стомашни проблеми – знае се, че приемана вътрешно, тя действа чудесно при възпаления на стомаха и червата, при чревни разстройства и при влошено храносмилане.

Тя е добре познат и у нас лек срещу диария. Освен това отварата от ориз извежда токсините от тялото, с което го подмладява, укрепва и предотвратява някои заболявания. Поради факта, че отвежда и натрупаните в организма соли, тя е ефективна за лечение на остеохондроза, подагра и ставни възпаления.

Едновременно с това оризовата отвара може да помогне успешно да стопите килограми. Необходимо е да замените едно от яденетата за деня с чаша оризов бульон. Може също сутрин на гладно да изпивате по една чаша оризова отвара. Тази практика се прилага в Китай и се смята, че напитката дава енергия, издръжливост и сила за деня, отвежда излишната влага от тялото и детоксикира. Така, само след седмица, може да се отървете от някой излишен килограм.

Действително, оризовата отвара е много полезна. Водата, в която е бил сварен ориз, съдържа голямо количество витамини от групата В, витамин Е, витамин С, селен и редица други минерали.

Отварата обаче може да се приема не само вътрешно, но и да се прилага външно – за измиване на кожата на лицето и тялото, както и за измиване на косата.

При редовна употреба кожата става чиста, без излишна мазнина и изглежда млада и стегната. Миенето на косата с оризовата отвара ще я направи здрава, лъскава и неомазнена.

Оризова отвара за красива кожа

Приготвянето на отварата от ориз може да стане по няколко начина. Ние предлагаме един от всички тях. Поставете 100 грама ориз – добре измит, в литър вряща вода. Най-добре е да изберете кафяв ориз. След това намалете котлона на единица и варете около 40 минути. Ако прецените, че бульонът е твърде гъст, може да долеете малко вода. След това прецедете и съхранявайте отварата в хладилник за няколко дни. Свареният ориз може да използвате за консумация.

Използвайте отварата от ориз като лосион за коса или домашен тоник за лице.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *