Site Overlay
конкурс месни хапки

Оспорван кулинарен сблъсък в Софийската професионална гимназия по туризъм

Конкурсът: Да сготвим заедно „Месни коктейлни хапки“

открои най-талантливите млади кулинари

Софийската професионална гимназия по туризъм се превърна в арена на оспорван кулинарен сблъсък. По подобие на най-популярните битки между шеф-готвачи по света, новото поколение майстори кулинари премери сили в конкурса: Да сготвим заедно „Месни коктейлни хапки“. Състезанието се проведе в рамките на „Дни на българското месо“ на Месомания 2020, с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“. Организатор е Асоциация на месопреработвателите в България.

Четири отбора по трима ученика и един преподавател демонстрираха уменията си под зоркия поглед на авторитетно жури от преподаватели и АМБ в базата – ресторант на професионалната гимназия, при спазване на всички хигиенно санитарни изисквания, вкл. и мерки във връзка с COVID-19. Състезанието премина в два етапа, като основната задача бе отборите да съчетаят по най-добрия и полезен за здравето начин традиционни български месни продукти, като част от балансираната диета за пълноценно хранене.

„Месото и месните продукти са традиционни, вкусни и удобни храни, които са отличен източник на полезни и често редки хранителни вещества и балансират хранителния режим както за цялото общество, така и за хората със специфични нужди“, каза д-р Диляна Попова – главен експерт от Асоциация на месопреработвателите в България. Тя подчерта пред бъдещите кулинари ролята на преработените месни продукти да доставят в организма бионалични протеини и ключови микроелементи, като желязо, цинк и витамин B12, които не се губят при правилна преработка и не могат да бъдат заместени като количество и качество от други храни.  Д-р Попова насърчи младите хора да се опитат в конкурсните задачи да разкрият необикновения букет от предимства на преработените продукти от месо, комбинирайки спестяването на време, оптимизацията на хранителните качества, поддържането на положителните характеристики на свежото месо и подобрената хранителна безопасност и вкус. Участниците проявиха изключително въображение и стил, като изобретиха истински произведения на изкуството и вкуса в изработените месни хапки.

„Положителната роля на преработените месни продукти в балансираната диета“ е заглавието на книга на CLITRAVI (Европейската асоциация на месопреработвателите), която вече е преведена и на български език. Книгата е подготвена и издадена от АМБ за „Месомания 2020“, с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите; и Държавен фонд  „Земеделие“. Любопитните към преработката на месо и уникалната му способност да взима най-доброто от еволюцията, без да изоставя гордостта от традицията, вече могат да проследят как вкуса и историята на поколения занаятчии успяват да усъвършенстват с десетилетия древните рецепти и да ги предадат в настоящето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *