Site Overlay

Патладжан с пушено сирене и наденица на фурна – Рецепта

Начин на приготвяне:

В Калабрия патладжан с наденица е вариант на класическите патладжани пармиджана, но е още по-неустоим заради присъствието на лук, сирене и скаморца в тези патладжани на фурна.

Приготвянето е много просто и напомня на класическата пармиджана, направена в този случай, но още по-вкусна рецепта. Възможните вариации за такива класически ястия са наистина много и могат да бъдат проектирани според вкуса на гостите или ситуациите, в които се сервира ястието.

За да започнете да приготвяте ястието, трябва да започнете с патладжани. Патладжаните ще нарежете на резени – филийки по дължина и поставени върху гевгир, като ги поръсвате с едра сол. Оставете ги така около 30 минути, така че патладжаните да отделят горчивата течност, която често ги прави по-горчиви при готвенето. След като този период от време изтече, измийте добре патладжаните и ги подсушете с кърпа или лист абсорбираща хартия.

След това ги запечете на грил тиган или изпържите в горещо олио, след това ги посолете и поставете върху чиния, покрита с абсорбираща хартия, така че да загубят излишното масло. На този етап се посветете на останалите съставки, които ще ви трябват, за да направите рецептата за патладжан с пушено сирене и наденица на фурна.

Първо, ще обелите и нарежете лука на малки кубчета. В тиган загрейте малко зехтин екстра върджин и запържете лука. Сега добавете доматеното пюре, няколко листа босилек и подправете със сол и черен пипер. Продължете да готвите няколко минути, докато сосът се редуцира и овкуси перфектно.

След това подгответе настърган пармезана и пушеното сирене, което ще нарежете на филийки и наденицата, каквато предпочитате, също нарязана на филийки.

След като всички съставки са готови, просто трябва да подредите ястието в тавата, която след това ще бъде поставена във фурната. Първо, поръсете дъното със соса, направен преди това, и поставете филийките патладжан. В този момент добавете няколко филийки сирене и резенчета наденица и поръсете с настърган пармезан.

Отгоре поставете още една филийка патладжан и продължете по този начин, докато приключите с всички съставки, като завършите с настъргани на повърхността парченца пармезан.

След това ястието е готово да бъде поставено в предварително загрята фурна на 180°C за около половин час, докато повърхността стане перфектно запечена и сиренето се разтопи идеално.

След като вашият печен патладжан е готов, го поднесете горещ, за да можете да оцените кремообразността на сирената.

Съхранение:

Ястието може да се съхранява около 2-3 дни в хладилника, поставен в херметически затворен контейнер.

Преди да се сервира, трябва да се остави поне половин час на стайна температура, ако искате да го сервирате студено или трябва да се прекара в традиционна фурна или микровълнова фурна, така че сирената да се смесят перфектно.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *