Site Overlay

Пестил от сливи – Рецепта

Начин на приготвяне:

Едно традиционно здравословно лакомство, което се правеше от моите баби и което аз след толкова години направих в градски условия.

Разбира се, нищо не може да се сравни със сушения на слънце пестил, но фурната с вентилатор в случая е решение.

За този плодов десерт са ни необходими само добре узрели сливи (джанки) и търпение. Моите бяха около два килограма.

Сливите може да са жълти или червени, това е без значение. Важно е да са добре узрели и да са от сладък месест сорт, за да не добавяме захар.

Сливите, добре измити и отцедени от водата, се слагат в дълбока тенджера и се варят БЕЗ вода на не много силен огън. Моите бяха много едри и ги почистих от костилките, но това спокойно може да го пропуснете и да ги оставите с костилките.

По време на варенето те си пускат достатъчно течност, само в началото трябва да разбъркате, за да не загорят. Тук е моментът да сложите няколко листенца индрише, ако го харесвате и ако разполагате с него, но крайният продукт нищо не губи, ако го пропуснете.

След като са напълно сварени, сливите се претриват през сито или гевгир. От опит знам, че това става най-лесно с обратната /заоблената/ част на голям черпак. Тъй-като моите бяха без костилка и с много тънка ципа, дори не се наложи да ги претривам, а ги пасирах, докато не се получи консистенция с вид на пюре.

Сливовото пюре се връща обратно в тенджерата и се доварява за десетина минути на слаб огън до изпаряване на остатъчната течност, като тук вече внимаваме да не загори.

Застиламе 2 големи тави с хартия за печене и разстиламе внимателно сместа на равномерен слой. Колкото е по-дебел, толкова по-продължително ще е сушенето. При мен дебелината беше под сантиметър.

Сушим във фурна с вентилатор на около 60-70 градуса при леко отворена вратичка. Разбираме, че е готов, когато пестилът започне да се отлепя лесно от хартията и горният слой почти не лепне. На мен ми отне повече от 6 часа, но всяка фурна е различна.

Нарязваме на ленти или завиваме на рулца и съхраняваме на хладно в буркан или кутия.

Този пестил от сливи е леко киселичък и връщащ в детството традиционен български десерт.

По идея на вълшебницата Валентина Гаспарян от Вкусно у Вали

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *