Site Overlay

Пет нетрадиционни ястия за вашата трапеза за Бъдни вечер

Бъдни вечер е един от най-почитаните от християните празници. Традицията повелява на този светъл празник около трапезата да се съберат всички членове на семейството, най-възрастният да разчупи постна питка с късмети и да раздаде от нея на всички.

Това е последният ден от коледните пости и въпреки че трапезата трябва да е богата, тя може да бъде съставена само от постни ястия. Според обичая на масата се сервират 12 на брой ястия, колкото са месеците на годината. Но също така е прието да се сервират и по-малък брой ястия – седем, колкото са дните от седмицата или пет.

Традиционното меню за бъдни вечер е богато – то задължително включва постна питка, мед, ошав, плодове, бобена чорба, постни сарми – зелеви или лозови, пълнени чушки с ориз или боб, баклава, както и домашното червено вино, без което празникът няма да бъде същия.

Ако сте от онези смели експериментатори в кухнята, които смятат, че традициите са чудесни, но някои от тях могат да бъдат разчупени, може за тази Бъдни вечер да изненадате семейството и близките с една нетрадиционна трапеза.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *