Site Overlay

Пилешки дробчета – защо да ги похапваме

Тотално отричани в някои краища на света и изключително харесвани в други. Това можем да кажем като за начало за пилешките дробчета. И наистина е така – ако някъде ще се погнусят от идеята да консумират подобно ястие, то в България рецептата е традиционна, при това смятана за изключителен деликатес.

Много са хората, които веднага огладняват, само при споменаването на пилешки дробчета по селски или пилешки дробчета в масло. Но дали наистина е полезно да консумираме пилешки дробчета?

Според много проучвания отговорът е категорично положителен. Някои учени дори определят пилешките дробчета като лечебна храна, която може да се пребори с редица болести и болестни състояния.

На първо място бързаме да споменем, че пилешките дробчета наистина са един от най-добрите и вкусни начини за справяне с анемията. Те съдържат огромно количество желязо – почти 13 милиграма на 100 грама, което бързо може да попълни изчерпаните депа при железен дефицит.

Консумацията на дробчета помага за справянето не само с желязо-дефицитната анемия, но и с анемията, предизвикана от недостиг на витамин В12. Фолиевата киселина също е в изобилие в този продукт, както и други витамини от В групата – В2, В3, В4, В6, В9. По тази причина те са изключително полезни за сърдечно-съдовата система и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

В пилешките дробчета се съдържа още друг ценен витамин – витамин А, както и редица полезни микроелементи – калий, селен, магнезий, цинк, фосфор, мед.

При консумацията на дробчета всички тези ценни нутриенти навлизат в тялото ни заедно с доста малко количество калории – едва 170 на 100 грама. Това прави ястието много подходящо за диета. При все че е нискокалорично, то е и богато на протеини и бедно на въглехидрати. Затова е чудесено да се включи в едно диетично хранене.

Не може да не споменем, че в този типичен за българина деликатес се съдържа и ценната аминокиселина лизин. Тя е изключително важна за здравето на ставните връзки, предпазва от остеопороза и подпомага възстановяването на здравословното състояние при ставни заболявания.

Така че е явно колко много ползи има от хапването на пилешки дробчета. Специалистите само напомнят, че дробчетата могат да допринесат за увеличаване на холестерола и препоръчват те да се консумират умерено и в съчетание на други продукти, които не са богати на холестерол.

Ако търсите и други рецепти за дробчета, разгледайте предложенията на посочения линк.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *