Site Overlay

Питка за Богоявление – Рецепта

Начин на приготвяне:

Добавете маята и захарта към топлото прясно мляко. Разбъркайте и оставете за 5 мин (да се активира маята).

В купичка смесете киселото мляко, яйцето, олиото и солта. Пресейте брашното и направете кладенче в средата.

Добавете първо млякото и маята и разбъркайте. След това добавете и другата смес. Разбъркайте и постепенно замесете меко тесто.

Прехвърлете в купа, покрийте с кърпа и оставете на топло до удвояване на обема. Втасалото тесто премесете и отново оставете на топло до удвояване.

Разделете на 4 топки. Всяка топка разточете на правоъгълник, разрежете по дължина на 4 лентички и ги преплетете.

Готовите 4 плитки подредете в тава покрита с хартия за печене. Оставете на топло за още 30 мин.

Запържете сусама в маслото за 2-3 мин. и полейте питката.

Печете питката в предварително загрята на 190 градуса фурна за 20-25 мин.

Питката за Богоявление е готова.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *