Site Overlay

Питка за имен ден на Христо – Рецепта

Начин на приготвяне:

Замесвам меко тесто, което втасва два пъти.

Първия път след замесване покривам със стреч фолио и кърпа и оставям в студена фурна за около час да втаса.

Втория път след оформянето на питката за около 30 мин. Тестото леко го омесвам с още малко брашно. Деля го на 4 части.

Всяка разточвам на правоъгълник с размер около 40/50 см. Слагам ги една върху друга, като обилно ги мажа с олио. Последната не я мажа.

Навивам ги на дебело руло, което срязвам с нож по дължина. От двете половини навивам два охлюва със срезовете навън.

В тавичка с малък размер диаметър и с хартия за печене слагам единия охлюв и върху него слагам веднага и втория. Оставям отново да втасат в студена фурна за около 25-30 минути.

Намазвам със разбития жълтък с няколко капки олио и поръсвам със сусам.

Пека в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 мин.

Проверявам за готовност с дървено шишче. Пека питката на ниското ниво на скарата на фурната.

Питката за имен ден на Христо става пухкава и мека, вкусна и привлекателна! Да ви е сладко!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *