Site Overlay

Питки-джоб – Рецепта | Gotvach.bg

Начин на приготвяне:

Около 500 г от брашното се слага в голяма купа и в средата му се прави кладенче. Другите 100 г брашно се оставят за доомесване на тестото.

Киселото мляко се смесва със содата и се оставя 5 мин. да шупне. В топлото прясно мляко се разтваря маята.

След това шупналото кисело мляко и прясното мляко с маята се изсипват в кладенчето на брашното.

Прибавят се също белтъкът, олиото, солта и захарта. Замесва се тесто и когато поеме всичкото брашно се изважда от купата и се доомесва на плота с останалите 100 г брашно.

Така замесеното тесто се оставя да втасва 30 минути. След това се премесва отново и се разделя на 9 еднакви топки.

Всяка топка се разточва на кръг с дебелина 1/2 см, намазва се с олио, сгъва се на две, пак се намазва с олио и се сгъва на четири.

Малките питки се слагат в тавата върху хартия за печене, намазват се отгоре с олио и се оставят да втасат 30 минути.

След като втасат се намазват със жълтъка и се слагат да се пекат в предварително загрята на максимум фурна, която веднага се намалява на 160-170 градуса. Пекат се около 15-20 минути или до готовност.

Проверяват се с клечка – ако клечката е суха, значи са готови.

Готовите питки-джобове се пълнят с продукти по желание и се пекат в тост.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *