Site Overlay

Погача за водосвет на Йордановден – Рецепта

“И докато мъжете играят ледено хоро на Йордановден, вие запретнете ръкави и умесете празнична пита – за здравето на всички”

Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко, колкото да ви трае пръста в него (не горещо) отделете около 100 мл в купичка, добавете лъжица захар, маята и 1 л. брашно, разбъркайте и оставете да се активира.

Разбийте яйцата, като единия жълтък отделете за намазване на питката.

Прибавете останалото мляко и олио, пресейте брашното със солта и прибавете млечната смес и шупналата мая. Замесете меко тесто, което оставете да втаса за около 20-30 минути.

Разделяме тестото на 4 еднакви части и една колкото орех. Едната част разделяме на 3 части, от които разточваме 3 обли кори, които мажем с масло без последната, редим ги една върху друга. Режем ги от центъра, но не до края на 8 триъгълника.

От другата част тесто правим осем еднакви гладки топки, редим ги върху широката част на всеки триъгълник, всяко листо обръщаме назад и промушваме отдолу. На снимката е показано по-нагледно.

От другата част оформяме гладка топка за центъра и фитили, които усукваме на еднакво дълги части и поставяме между листата.

От най-малкото топче тесто правим цветната част на празничната пита, като омесваме със сладкарска боя, режем ленти и оплитаме върху централната топка.

Оставяме да втаса на топло, покрита с кърпа, след което мажем питката с разбит жълтък без централните листа на погачата, тях поръсваме с брашно да останат бели при изпичането, поръсвате със сусам по желание.

Печете погачата за водосвет на Йордановден в загрята фурна на 170 градуса.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *