Site Overlay

Полезни есенни изкушения с тиква

Вече сме в разгара на най-оранжевия и пъстроцветен сезон от годината – есента. И как може да не свързваме есента с тикви – безбройни и пламтящи в огнени цветове?

Красавиците на сезона радват не само окото, но и стомаха. Тиквата е едновременно вкусна и здравословна. Приготвили сме ви няколко рецепти за есенни изкушения с тиква, които няма как да не пробвате у дома си.

Кремсупа от тиква

Тя наистина ще ви изкуши. А е и много полезна. Приготвя се бързо и лесно. Подгответе си 500 грама тиква, 2 големи картофа, 1 морков, малка глава лук. Нарежете почистената тиква без кората на кубчета и я сложете в литър подсолена вода. Почистете и нарежете картофите, моркова и лука, след което ги добавете във водата. Сварете продуктите, като внимавате да не загорят при извирането на водата. Получената комбинация пасирайте и в нея изсипете 200 милилитра кокосово мляко. Овкусете с лимон, черен пипер, сол и други подправки по желание. Гарнирайте с печени тиквени семки и крутони от пълнозърнест хляб.

Пълнена тиква

Снимка: Севда Андреева

Това е истинска здравословна и витаминозна бомба, тъй като пълнежът е от плодове и ядки. За приготвянето на рецептата ви е необходима средно голяма овална тиква. Отрязва се горната и част, където е дръжката и се запазва. Тя ще се използва по-късно за похлупак. Почистете семките и измийте тиквата.

В отделна купа смесете микс от сушени плодове по ваш избор. Добавете пресни и нарязани на кубчета ябълки, дюли и круши. Предварително подгответе смлени или натрошени орехи, бадеми, индийско кашу, лешници в желани от вас количества и съотношения. Смесете в купата ядките и плодовете. Добавете 4-5 лъжици мед.

Ако обичате по-сладкия вкус или пък, ако тиквата е по-голяма, може и повече. Към сместа прибавете чаша вода и една лъжица ром, но ако не харесвате алкохол или спазвате режим без алкохолни напитки – пропуснете тази стъпка.

След това напълнете тиквата, похлупете я отгоре с капачето и я увийте в готварско фолио. Пече се около час и половина на 220 градуса, а после – може да си оближете пръстите.

Тиквен чийзкейк без печене

Този чийзкейк се препоръчва и за хора, които по една или друга причина спазват безглутенова диета. За блата са ви необходими 100 г фурми без костилката, 150 г сурово кашу и 150 г бадеми. При желание може да подмените някои от ядките с орехи. Ядките се накисват за час във вода, след което се разбъркват с блендер или кухненски робот заедно с фурмите до получаване на хомогена маса.

Чийзкейк с тиква

Тя се разстила в тавичка или форма за торти и блатът е готов. Предварително почистена тиква – около половин килограм се сварява.

Меката част се смесва с 250 г извара, 200 г маскарпоне, 4-5 лъжици мед или повече – по ваш вкус, щипка канела, 2 супени лъжици кокосови стърготини. Разбива се хубаво и кремът е готов. Той се нанася върху блата равномерно. Чийзкейкът е почти готов – може само да го украсите с декорация по ваш вкус – например натрошени ядки, какао на прах, портокалови корички.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *