Site Overlay

Полезни сладки изкушения със стевия за всеки ден

Благодарения на популярния заместител на захарта – стевията, можем редовно да похапваме всякакви сладки изкушения без ограничения, без много калории и без рафинирана захар.

Стевията е новият хит в сладкарството. Освен че сладкишите и десертите със стевия са вкусни и в повечето случаи подходящи за диабетици, всичко приготвено с нея е и полезно за всички, които искат да се хранят с една идея по-интелигентно.

На вашето внимание – три уникално вкусни рецепти със стевия за сладки моменти.

Кекс със стевия

Необходими продукти: 3 яйца, ½ ч.ч. олио, 1 ч.л. лимонтузу, 1 ч.л. сода, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2.5 ч.л. стевия на прах, ванилия

Начин на приготвяне:: Всички продукти се смесват по реда на изброяване. За получаване на перфектната гъстота се добавят 3-4 лъжици мляко. Сместа се изсипва в тавичката, постлана с хартия за печене. Кексът се пече 10 минути на 200 градуса на долна фурна, след което на 180 горно и долно печене за около 25 минути.

Здравословни веган сладки със стевия

Необходими продукти: 150 г фурми (обезкостени), 1 добре узрял банан, 100 мл соево мляко или вода, 50 г тахан от кашу, ½ ч.л. стевия на прах или ¼ ч.л. течен концентрат, щипка сол, ½ ч.л. бакпулвер, 200 г пълнозърнесто пшенично брашно, смесени бял и черен сусам

Начин на приготвяне:: Фурмите и бананът и се смилат в кухненски робот. Към тях бавно се добавя соевото мляко и се разбива до получаването на еднородна смес. Прибавят се таханът от кашу и стевията. Разбива се за кратко. Полученото се прехвърля в купа.

Брашното, солта и бакпулвера се омесват и се добавят се към сместа. Разбърква се добре. От тестото с намокрено във вода ръце се оформят топки с големината на орех.

Всяка се овалва в сусам и се подрежда в тава върху хартия за печене, като леко се притискат отгоре. Сладките се пекът за около 20 минути в предварително нагрята фурна на 180° C.

Мъфини със стевия (без глутен)

Мъфини със стевия

Необходими продукти: 3 яйца, ¼ ч. кокосово мляко, 2 средни банана, 3 фурми без костилки, 10 капки стевия, ¼ ч. кокосово брашно, ¼ ч.л. келтска сол, ½ ч.л. сода за хляб, ½ ч. изпечени и натрошени орехи

Начин на приготвяне::

Яйцата, олиото, бананите, фурмите и стевията се смесват в блендер и се разбиват на средна скорост. Добавят се още кокосовото брашно, солта, содата за хляб и ги разбийте до получаване на гладка смес. Прибавят се и орехите. Полученото тесто се разпределя във форми за мъфини, като се налива до средата им. Пекат се около 20-25 минути на 180°C. Сервират се охладени.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *