Site Overlay

Ползи и приложения на маслото от гроздови семки

Гроздето е уникално растение, като почти всички части на този храст се използват от хората както за храна, така и с лечебни цели.

Плодовете са много здравословни и вкусни, но също така се използват за приготвяне на сокове, вино, оцет, плодови пюрета, стафиди. От този плод може се прави и масло, което се извлича от семената на гроздето и се използва активно в козметиката.

Продуктът има ненадминати вкусови и ароматни качества, а също така висока хранителна стойност, намираща широко приложение в медицината и козметологията.

Добивът на маслото от гроздовите семки е малък, особено ако се използва методът на студено пресоване, затова днес повечето предприятия, които са фокусирани върху масовото производство на продукта, са преминали към метода на горещо извличане. Маслото, което е получено по този начин, губи повечето от своите качества, които са полезни за човешкото здраве, въпреки че вкусът му се запазва.

Висококачественото масло от гроздови семки съдържа най-малко 92% (до 95%) проантоцианидини – група химични съединения, характерни за екстракта от гроздови семки, които са едни от най-мощните антиоксиданти. Проантоцианидите са петдесет пъти по-активни от витамин Е и двадесет пъти по-активни от витамин С.

Маслото от гроздови семки се продава в бутилки от тъмно стъкло. Цветът му е жълто-зелен, ароматът е деликатен, с ясни орехови нотки, които присъстват и във вкуса му.

Екстрактът от гроздови семки има всички необходими съставки за употребата му и в храната, а витаминно-минералният състав само засилва желанието на привържениците на здравословната храна да въведат този продукт в диетата си.

Маслото от гроздови семки е богато на витамини от група В. Съдържа много полезни флавоноиди, фитонциди, фитостероли, ензими, полиненаситени мастни киселини и особено много омега-6. Има значително по-изразени лечебни свойства, тъй като концентрацията на основните вещества в него е многократно по-голяма, отколкото в други подобни продукти.

Лечебни свойства на маслото от гроздови семки – вижте някои от тях:

– бързо компенсира дефицита на витамини, минерали и други ценни вещества;

– засилва имунитета;

– противовъзпалително действие;

– нормализира мастния метаболизъм;

– пречиства кръвоносните съдове, подпомага работата на сърцето;

– има благоприятен ефект върху щитовидната жлеза;

– забавя стареенето на организма;

– изчиства токсините;

– благоприятен ефект върху репродуктивната система;

– маслото се предписва при тромбоза, тъй като подобрява съдовата проходимост – има съдоразширяващи свойства, намалява холестеролните плаки;

– подобрява зрението;

– веществото ресвератрол поддържа нормален естрогенен баланс;

– помага за укрепване на съдовите стени, включително капилярите;

– намалява риска от развитие на Алцхаймер и Паркинсон;

– предотвратява затлъстяването;

– стимулира естествения синтез на колаген, който поддържа младостта и еластичността на кожата;

– използва се външно за лечение на рани с различна тежест.

Ежедневната употреба на маслото от гроздовите семки ускорява регенерацията, подобрява състоянието и тургора на кожата, премахва пигментацията, помага при акне.

Маслото от гроздови семки може да се използва и за масажи, които имат изключително благоприятно действие при целулит. Също така укрепва косата: ускорява растежа, активира луковиците, прави я гъста и здрава.

Маслото от гроздови семки е изключително полезно и намира широко приложение, както в медицината, така и в козметиката. Имайки предвид че няма абсолютни противопоказания, можете смело да го добавите към ежедневната си грижа за косата, кожата и ноктите.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *