Site Overlay

Ползи от консумацията на сирене Чедър

Чедър е английско сирене, което може да добавите в апетитни запеканки, сосове, сандвичи, питки, солени пайове и други. Освен че е вкусно, това сирене е и полезно, тъй като хранителният му състав е богат.

Нека да разгледаме какви са предимствата на сиренето Чедър!

Консумацията на около 40 грама сирене Чедър се равнява на 1 чаша мляко и представлява една трета от препоръчителния дневен прием на мляко за възрастни. Млечните продукти като сирене Чедър ви осигуряват основни хранителни вещества, включително протеини, калций, витамин D и калий.

Регулярният и балансиран прием на тези хранителни вещества помага да се намали рискът от заболявания като като остеопороза, диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Чедърът съдържа протеини

Сирене Чедър от 25 г съдържа 7 грама протеин или 14 процента от препоръчителната дневната стойност. Протеинът от това сирене е пълноценен, доставящ всички основни аминокиселини, от които организмът има нужда. Протеините също са много наситени, като ви помагат да ядете по-малко през деня.

Източник е на витамини

Чрез сиренето Чедър си набавяте и малки количества основни витамини, сред които рибофлавин, витамин А, витамин В12, както и малки количества тиамин, ниацин, витамин В6, фолиева киселина и витамини D, Е и К.

Рибофлавинът помага за образуването на червени кръвни клетки и връщането на храната в енергия, както и действа като антиоксидант за предотвратяване на увреждането на свободните радикали. Витамин А е от съществено значение за правилното функциониране на вашите органи, за по-добро зрение и растеж на клетките, а витамин В12 е необходим за производството на ДНК и червените кръвни клетки.

Чедърът съдържа минерали

Всяка порция от 25 грама сирене Чедър осигурява 202 милиграма калций, или 20 процента от препоръчителната дневна стойност, 143 милиграма фосфор и малки количества калий, желязо и магнезий. Калцият е от съществено значение за правилната работа на мускулите и нервите и за поддържане на здрави кости. Фосфорът пък е необходим за бъбречната функция и производството на ДНК, а цинкът е важен за образуване на протеини и имунни функции.

Съображения при консумация на Чедър

Яжте сирене Чедър умерено, защото е с високо съдържание на мазнини и калории.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *