Site Overlay

Попски пълнени чушки – Рецепта

Начин на приготвяне:

В кулинарната традиция на пловдивското село Труд всяко ястие, което е по-разточително като приготвяне, по-трудоемко или по-ексцентрично – получава определението попско.

* Рецептата за попски пълнени чушки може да се приготви постна (тогава е без сланина) или блажна – тогава намаляваме олиото до 1-2 с.л. Ето как приготвяме Попски чушки.

1. Почистената и измита леща слагаме във вода без сол да се вари до полуготовност.

2. Сухите чушки се заливат с вряла вода, за да омекнат.

3. Нарязваме на ситно праз и лук и ги слагаме в тенджера да се запържат, без да стават златисти.

4. Към праза и лука добавяме почистения и измит ориз и бъркаме непрекъснато да се запържи и стане леко прозрачен.

5. Тогава добавяме 1 чаша от зелевата чорба (в село Труд ѝ казват ярмия) и една двойна шепа нарязано на ситно кисело зеле. Добавяме също отцедената леща, която вече е полусварена. Оставяме да се задушава под капак още 5 минути и периодично разбъркваме. При нужда се добавя и 1 чаена чаша вода.

6. Сваляме от огъня, добавяме черен и червен пипер (моят съвременен принос е пиперът да бъде пушен) и разбъркваме. Опитваме на сол и при нужда посоляваме.

7. Докато плънката се охлажда, се почистват и избушват чушките. Понеже нямам сушени – правя гозбата с пресни.

8. Пълним чушките/пиперките и ги подреждаме в тавичка. Остатъка от плънката разпределяме между чушките и добавяме течност – 1 чаша зелева чорба и още 2 чаши от водата на сушените чушки.

9. Селските пълнени чушки поливаме леко с олио и слагаме да се пекат на 180 градуса до готовност (около 40 минути).

Допълнителни бележки:

Когато гозбата се приготвя извън пости, тези чушки са наистина попски, защото в плънката има доволно количество печена сланина. Баба нарязваше шарена сланинка на парчета, слагаше я на машата и я изпичаше на жаравата в печката. После я нарязваше на дребни парченца и я добавяше към задушения праз. Оттам идваше пушеният вкус на гозбата, който аз се опитвам да доближа, като ползвам пушен червен пипер. В условията на апартамент – печем сланината на скара или в грил тиган.

Сполай Ви!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *