Site Overlay

Постен боб на фурна с гъби – Рецепта

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва от предната вечер.

На другия ден се слага да се свари бобът и когато е сварен, водата се запазва.

Пиперът се обелва и нарязва.

Гъбите се нарязват на едро, а празът и морковите на кръгчета.

В сгорещено олио се запържват гъбите. Добавя се малко сол и се захлупват. След около минута се маха капакът и се разбърква. Оставя се на средна степен, докато повечето от течността се изпари.

В тава си изсипват празът, морковите, изцеденият сварен боб и печеният пипер. Отгоре се разпределят и гъбите, заедно с останалата течност. Добавят се подправките и се разбърква добре.

Налива се част от запазената вода от боба, докато почти покрие зеленчуците.

Слага се да се пече постният боб в загрята фурна на 200 – 230 градуса, докато от водата остане около 1/3 и зеленчуците се запекат отгоре.

Постен боб на фурна с гъби е много вкусен зеленчуков гювеч.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *