Site Overlay

Постна лазаня с доматен сос – Рецепта

Начин на приготвяне:

Това е вариант за постна лазаня с доматен сос, която напълно може да задоволи каприза на всеки, който обича този вид паста, но по една или друга причина не може да консумира животински продукти в момента.

Е, наистина няма нищо, което да може да се сравни с един хубав бешамел с ароматно краве масло, но пък и този постен вариант е начин да направим постната лазаня истински автентична и да не и липсва нищо.

Първо се заемаме с доматения сос и зеленчуците.

Лука, целината и чесъна режем на ситно с остър нож или смиламе. Запържваме за 7-8 минути на умерен огън и добавяме зеленчуците, които сме избрали за обогатяване на нашата лазаня. Единствено ако са броколи или друг зеленчук, който няма нужда от дълга термична обработка, се слагат на по- късен етап.

Запържваме всичко за 2-3 минутки, сипваме доматеното пюре, сол, захар, водата и босилека. Готвим соса 25 минути под капак, а накрая може да махнем капака и бъркаме, за да редуцираме до желаната от нас гъстота.

Заемаме се с бешамела, като загряваме растителното олио, и в него запържваме брашното. Наливаме топло бадемово мляко или друго растително мляко и бъркаме енергично до гладкост. Подправяме със бял пипер, индийско орехче и сол и варим до сгъстяване около 10 минути.

За още аромат и плътност на бешамела можем да добавим и веган пармезан.

Корите за лазаня си подготвяме според указанията на пакета. Тези, които използвам аз изискват потапяне във вряла вода за 3 минути, после се отцеждат и започва подреждането.

Намазняваме тавичка с олио и поливаме тънък пласт бешамел. Редим пласт кори, пласт сос със зеленчуци или гъби, малко бешамел и някое веган сирене по желание и така до привършване на продуктите. Завършваме със кори и заливаме с бешамел.

Печем нашата веган лазаня на 180 градуса за 20-25 минути.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *