Site Overlay

Потица – Рецепта | Gotvach.bg

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята с чаена лъжица захар в леко затопленото мляко. Добавете 25 г брашно и разбъркайте на рядка кашичка. Покрийте и оставете да шупне.

2. Пресейте брашното и смесете със солта. В средата направете кладенче, в което сипете цялото яйце, леко разбито със захарта, двата вида мазнина, лимоновата кора и шупналата мая. В този си вид тестото не става много сладко, затова ако искате може да добавите повече захар, но имайте предвид, че и плънката е сладка и тя също балансира.

3. Омесете гладко и еластично тесто, като си поръсвате брашно или намазнявате ръцете си докато спре да лепне. Удачно е да се използва миксер с приставки за тесто или кухненски робот, защото значително ще ви улесни и за 2-3 минути месене с уреда сте готови, докато на ръка не ви мърдат поне 10 минутки.

4. Намазнете голяма купа и поставете тестото в нея. Завийте със стреч фолио или кърпа и оставете за около час да бухне и стане на мехури.

5. Пригответе си плънката, като смелите орехите на ситно. Към тях сипете разтопеното масло (не трябва да е горещо), белтъка – леко разбит, рома, какаото, ароматите и захарта. Хубаво разбъркайте до хомогенност и еднороден цвят.

6. Вземете голяма кухненска кърпа или покривка и опънете върху плота. Тук важното е плата да не е мъхест и да не отделя власинки, както и да е съвършено чиста. Поръсете с брашно или пудра захар, за да не утежнявате тестото.

7. Върху кърпата разточете втасалото тесто на тънък правоъгълник или поне нещо подобно като форма.

Разпределете плънката на тънък равномерен пласт, оставяйки около сантиметър от краищата немамазани.

8. Повдигнете плата откъм широката част на кората и бавно навивайте навътре, за да получите хубаво и стегнато руло. Издърпайте двата му края, така че да го разтеглите и стане по-дълго, но много внимавайте да не го скъсате.

9. Намазнете кръгла форма за кекс с дупка и завийте рулото в нея. Би трябвало да стане на два етажа. Това е и основната разлика с Повитицата, която е много идентична с Потица, но се прави във правоъгълна форма, а рулото се нагъва. При словенската потица, съдът в който печем, е кръгъл с дупка.

10. Оставете сладкия хляб да втаса отново, този път за по-кратко време 30-40 минути.

Намажете го с разбит с малко вода жълтък и по желание поръсете със захар.

11. Печете в загрята на 160 градуса фурна, на ниска решетка, без вентилатор. На 20-тата минута или когато забележите, че отгоре започва да потъмнява повечко, покрийте с фолио и допечете. 35-40 минути и би трябвало вашата Потица да е готова.

Самият аромат, който се носи от кухнята, също ще ви подскаже кога е готова.

12. Оставете козунака във формата за 10-15 минути, след това извадете и сложете върху решетка.

Изчакайте да изстине преди да нарежете.

13. Поднесете сладкия словенски хляб Потица за закуска или с чаша кафе, чай, мляко по всяко време, когато ви се хапва нещо вкусно и ароматно.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *