Site Overlay

Почерпете се с ром в Световния ден на напитката

На 16 август легендарният ром отбелязва своя Световен ден. Почерпете се с любимата напитка на пиратите в чист вид, смесена в коктейл, или като есенция на любимия ви сладкиш.

Ромът е дестилиран алкохол, който се приготвя от захарна тръстика и по-точно от меласата – гъст сироп, отделящ се при производството на захар. Може и да откриете бутилки, към които са добавени различни подправки.

Първата бутилка ром е произведена на Карибите след откритието, че меласата ферментира. Алкохолът толкова се харесал на новозаселниците, че е бил средство за подкупи и плащане.

Някъде през 1672 година, питието придобива името, с което е известно и до днес – ром. Смята се че това име идва от думата RUMBULLION, която на английския провинциален жаргон от това времето е означавала врява или шум. Друго име на напитката от този период е Kill Devil.

Заселниците на Карибските острови пиели ром, за да лекуват различни заболявания типични за тропическия климат, а собствениците на захарни плантации продавали с големи отстъпки ром на военните кораби с цел да ги задържат за повече време като предпазна мярка срещу пирати.

Чрез британската флота постепенно ромът се разпространил по целия свят, а в някои райони по света станал и метод за търговия.

За да отбележите създаването на тази напитка, наричана в миналото дяволска, може да си сипете чаша ром, да забъркате мохито или Куба Либре или да си направите изкушаващ десерт с аромата на този алкохол.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *