Site Overlay

Правилно съхранение на дюли | Gotvach.bg

Основните причини за бързото гниене на дюлята могат да бъдат висока влажност и твърде топлата температура в помещението. При спазване на всички правила дюлите могат да се съхраняват месеци, без да нарушават нито вкуса, нито сочността.

Малко количество дюли може да се постави в хладилника. Ако имате много дюли, тогава ще трябва да се опитате да намерите най-подходящото място и да създадете специални условия за съхранение на плодовете.

Съхранение на дюли у дома

ако имате много дюли, тогава е по-добре да се съхраняват в изба или мазе (за да се запази свежестта, тези плодове се нуждаят от хладни условия, трудно е да ги запазите в апартамент голям брой плодове);

– голямо количество дюли трябва да се съхраняват в кутии с прегради, така че плодовете да не се допират (можете да поръсите плодовете с пясък или да увиете всеки от тях с хартия);

заровете дюлите в пясък, който може да бъде заменен с дървени стърготини или суха трева;

– дюлята може да се съхранява в близост до ябълки (но не едните върху другите плодове);

– крушите могат да ускорят процеса на узряване и гниене на дюлята, поради което не се препоръчва тези плодове да се държат наблизо в никакъв случай;

– по-добре е да запазите свежестта и сочността на дюлята, като използвате хартия или фолио (всеки плод се увива отделно);

– можете да съхранявате дюлята в полиетилен, но е по-добре да използвате пластмасова обвивка, а не найлонови торбички;

– можете да увеличите срока на годност на дюлята, ако закупите неузрели плодове предварително (но не можете да съхранявате такива плодове в хладилника, можете да ги поставите на студено само след като са напълно узрели);

– не трябва да се съхраняват твърде малки, повредени или очукани плодове (по-добре е да се приготвят на компот, конфитюр от дюли или бързо да се ядат под други форми);

– можете да замразите дюлята не само прясна, но и след топлинни обработки (например плодовете могат да бъдат първо сварени, след това нарязани с пасатор и замразени под формата на пюре);

– нарязаната дюля трябва да се съхранява само в хладилник (като ябълките), а можете да я увиете със стреч фолио);

зрялата дюля се съхранява най-добре изключително на тъмно място;

– при стайна температура зрялата дюля трябва да се съхранява не повече от две седмици (не можете да поставяте плодове на слънце);

– сушенето се счита за допълнителен начин за съхранение на дюля (плодовете се сушат във фурната в продължение на няколко часа при температура около 50 градуса, плодовете предварително се нарязват на парчета и се отстраняват сърцевините);

– ако не е възможно да поставите дюлята в хладилник или изба, тогава в стайни условия плодовете трябва да се съхраняват на тъмни места, плодовете предварително се поставят в хартиени торби);

– можете да третирате дюлята с разтопен восък или да я разтриете с растително масло (тази техника ще помогне да се избегне изсъхването на корите на плодовете).

Къде и колко да се съхранява дюля

Хладилникът се счита за идеално място за съхранение на дюля у дома. В отделението за плодове температурният режим напълно отговаря на изискванията на тази категория плодове.

Оптималната температура за съхранение на дюлята се счита от 0 до +4 градуса. При такива условия плодът е в състояние да запази сочността си и да остане свеж в продължение на 2 месеца.

Ако използвате допълнителни средства, тогавасрокът на годност на дюлята в хладилника ще се увеличи до 4 месеца. В този случай ще трябва да спазвате всички правила точно с предписанията.

Съотношението на температурата и срока на годност на дюлята:

– от 0 до +1 градуса – 4 месеца;

– от 0 до +4 градуса – 2 месеца;

– от +4 до +8 градуса – 1 месец;

– над +8 градуса и при стайна температура – не повече от 1 месец (максимум 3 седмици).

Във фризера дюлята може да се съхранява повече от 7-9 месеца, а след излагане на ниски температури вкусовите ѝ свойства стават по-наситени. Преди поставяне във фризера плодовете трябва да бъдат нарязани, семената и кората трябва да бъдат отстранени, а пулпът трябва да бъде нарязан на малки парченца. Многократното замразяване на плодове трябва да бъде напълно изключено.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *