Site Overlay

Празена супа Вишисоаз – Рецепта

Начин на приготвяне:

Вишисоаз означава от град Виши, град в югоизточна Франция, познат с многото си минерални извори. Въпреки името обаче няма точни данни дали нещо друго свързва тази знаменита супа с Франция.

Според повечето теории дори френската супа добива славата си отвъд океана, преди да стане хит и във Франция. Френска или не, това е класическа супа, която може да се поднася какво топла, така и студена.

Основна съставка за тази супа е празът, който в момента е на пазара. Другата важна добавка е хубавият домашен бульон, който ви съветвам да си правите сами. Един наистина чудесен начин да оползотворим остатъците от месото и наличните зеленчуци в хладилника.

Нарязваме на едро бялата част на праза. Задушаваме в разтопеното масло.

След като започне леко да поомеква и да придобива златист загар, слагаме капака и при необходимост – малко вода или бульон. Задушаваме още около 10-15 мин до пълното омекване на праза.

Добавяме към него нарязаните на ситни кубчета картофи и бульон, колкото да ги покрие. След като и те се сварят, добавяме останалия бульон и подправяме.

В зависимост от гъстотата, която искаме да постигнем, може да добавим още бульон или вода. След като супата е готова, дърпаме от котлона и добавяме сметаната. Пасираме.

Поднасяме празена супа Вишисоаз топла или студена с прясна мащерка и маслени трохи.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *