Site Overlay

Празникът на пуканките се отбелязва днес

Едно от най-любимите кулинарни удоволствия на повечето хора – пуканките, днес отбелязват своя световен празник. В продължение на векове царевичното изкушение е любимо за повечето нации.

В деня на пуканките вижте най-важното за този вкусен снак – дали пуканките са полезни, дали са вредни, какво съдържат и кои хапва най-много пуканки в света.

Статистиките от световен мащаб обаче показват, че най-големите почитатели и консуматори на пуканки са американците. Те редовно си похапват от хрупкавите зърна не само на филмова прожекция, а и когато се опитват да откажат цигарите.

На второ място по консумация на пуканки се нареждат европейците, а на трето – азиатците.

Повечето хора предпочитат да консумират солени пуканки в комбинация с газирана напитка. Не са малко и хората, които предпочитат царевичното изкушение с карамел, докато пият минерална вода.

Най-много от хрупкавото удоволствие се купува в събота и неделя, като феновете на пуканките споделят, че предпочитат да ги споделят с близки и приятели, докато гледат филм.

Пуканките са на челно място сред храните, които са предпочитани за похапване в киното или пред телевизионния екран.

Въпреки че са любими на много хора, пуканките определено не попадат в графите със здравословни храни, тъй като съдържат 30% мазнини и 60% въглехидрати.

Не е препоръчително и да консумирате редовно пуканки за микровълнова фурна, понеже според проучвания те водят до проблеми при дишането.

Хрупкавото удоволствие обаче може да бъде и много полезно, защото съдържа антиоксиданти и фибри, които защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Необходимо е само да ги приготвите сами и без сол.

Любопитен факт е, че най-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години в пещерата на прилепите на запад от Ню Мексико.

Българите използват пуканките освен като храна, но и като украшение. Допреди няколко десетилетия почти всеки дом в нашата страна бе украсяван в гирлянди от пуканки в навечерието на коледните празници.

Традицията за украса от царевичното изкушение се пази при новогодишните сурвачки, когато сурвакарите поднасят своите пожелания за здраве и берекет с нанизи от пуканки върху дряновите пръчки.

А за да се насладите на порция пуканки без угризения, пригответе домашни пуканки по рецепта, които дори ще донесат ползи на тялото ви.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *