Site Overlay

Празнично пуешко руло – Рецепта

“Заслужава си да украсите празничната трапеза с това пуешко руло – най-малкото, за да видите усмихнатите лица на всички около нея”

Начин на приготвяне:

Пълнените пуешки гърди са една важна част от менюто ни за празнична вечеря. Празничното пуешко руло е икономично, красиво е празнично ястие.

Надявам се и това да накара вашата маса за вечеря да искри!

Насладете се!

Марината:

В малка купа смесете сока на половин лимон, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. риган, 1/2 ч.л. намачкани скилидки чесън, 2-3 щипки сол и черен пипер. Заделете на стана. За да направите билковото масло на стайна температура, смесете в купа, маслото, лимонова кора 1/2 ч.л. и 2 с.л. пресни билки (магданоз, риган градински чай) или други по-избор. Оставете на стайна температура, като го заделите.

Подготовка на пуешките гърди:

Поставете пуешките гърди (или голяма гърда), върху дъска за рязане. Плъзнете пръстите си под кожата (ако има такава), за да я отделите от месото. Разтворете като пеперуда. Намажете с маринатата. Покрийте със стреч фолио и оставете да се маринова поне за 30 минути.

Подгответе си плънката:

Нарежете главите лук на по-малки парченца. В загрят тиган със зехтин 1 с.л. добавете лука, сушения риган, останалия чесън и гответе за 1 до 2 минути, като внимавате да не изгори чесънът. Добавете ситно нарязан кейл и сотирайте, докато омекне.

Подправете със сол и черен пипер, чили чушка, стрита. Когато кейлът е готов, отстранете от котлона. Когато се охлади малко, добавете нарязаните ситно маслини, сушени домати, каперси.

Добавете нарязано сирене чедър, 2 с.л. магданоз, 1 ч.л. пресен градински чай, останалата лимонова кора, 1 ч.л. пресен риган. Коригирайте солта и черния пипер оставете настрана.

Когато сте готови за пълнене, включете фурната на 180°C и извадете маринованите гърди. Ако гърдите са с неравна дебелина, покрийте със стреч фолио и начукайте по-дебелите части с кухненски чук или точилка. Отстранете фолиото.

Намажете гърдите с билковото масло и разстелете плънката равномерно.

Навийте гърдите плътно от едната къса страна до другата, притискайки плънката, докато навивате. Завържете с около 5 или 6 парчета равномерно разположени кухненски канапи, за да ги закрепите. Подправете рулото със сол и черен пипер.Увийте пуешкото руло с бекон, като не забравяйте да покриете цялата повърхност. Поставете пуешкото руло в съд за печене.

Ако имате допълнителна плънка, добавете я в тавата за печене заедно с пуешкото руло.

Печете 1 1/2 часа или докато вътрешната температура на рулото с пуешки гърди достигне 165°C.

След като пуешкото руло е готово, извадете го от фурната върху дъска за рязане, покрийте го с фолио и го оставете да почине за около 10 минути.

Когато сте готови за сервиране, нарежете рулото на резени.

Насладете се!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *