Site Overlay

Празнуваме деня на печените кестени

В хладния месец декември има едно затоплящо ястие, което е особено популярно в целия свят. Печените кестени често се срещат по това време на годината. Земният, уникален аромат е повече от достатъчен, за да потопи всеки в коледния дух.

На 14 декември е време да почетем печените кестени. Или по-точно да отбележим традицията на печените кестени, наложила се във времето.

История на Деня на печените кестени

Денят на печените кестени е сравнително нов празник в календара. Въпреки че е трудно да се определи точно кога са започнали да стават толкова популярни, историците предполагат, че 16-ти век е повратна точка, когато кестените започват да се продават от улични търговци на всеки, който иска бърза и топла закуска. В Португалия отдавна е традиция да ги ядат печени на Деня на Свети Мартин, а в Тоскана на Деня на Свети Саймън.

Сладкият кестен (Castanea sativa) е влаголюбиво широколистно дърво. Произхожда от Азия, а днес се среща в Северна Африка, Кавказ и Южна Европа. В България може да се открие по северните склонове на планините Пирин, Беласица (с. Коларово – ежегодно се провежда празник на кестена! ), Славянка и западните части на Стара планина. По принцип дървото живее до над 140-годишна възраст.

Когато кестените се пекат внимателно, естествената сладост на ядката се разкрива. Това ги прави идеална закуска! Със сравнително ниски количества калории, те са и изключително добър източник на фибри. Също така са много богати на витамин С, което може би ви изненадва.

Със сигурност си струва да опитате сладкия и земен вкус на тези ядки. Ако никога досега не сте ги вкусвали, то денят на печените кестени е идеалният момент да им се насладите!

Кестените често се пекат на скара, което помага да се премахнат горчивите, лъскави обвивки и така обелени се консумират топли!

Как да празнуваме Деня на печените кестени

Толкова е лесно да направите печени кестени, така че защо да не изпечете една партида за себе си на 14 декември? Пригответе ги като лека закуска или ги добавете към Вашето обедно ястие – по Ваш вкус!

Можете да ги намерите в повечето супермаркети и предимно пазари по време на празничния сезон, така че няма да се налага да ги търсите в гората!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *