Site Overlay

Приложения на тиквените семки | Gotvach.bg

Тиквените семки, както и самата култура, съдържат много полезни вещества, които имат изключително полезни свойства. Така например смлените тиквени семена с мед се прилагат отдавна в лечебни цели, тъй като имат противоглистно действие.

Днес, след като е много по-добре изучен химичен състав на тиквата, тя започва да се използва и при други патологични състояния, включително при заболявания на сърдечно-съдовата система, червата, черния дроб и други. Сред полезните вещества, които се съдържат в тиквата, има и такива, които помагат при повишен холестерола в кръвта, при високо кръвно налягане, при ниски нива на тестостерона, при намалена полова функция при мъжа и други.

Приложения на тиквените семки

Природният състав на тиквените семки е толкова богат, че те се използват при много различни състояния и проблеми. В състава си имат цял витаминен комплекс, който е много полезен за здравето. Приложенията на тиквените семки се простират до:

– хелминтни инвазии – в състава на тиквените семки може да се открие аминокиселината кукурбитин, която е токсична за червеите;

– при чупливост и запушване на кръвоносните съдове – есенциалната аминокиселина аргинин укрепва и стабилизира съдовите стени;

– при кървене – витамин К участва в процесите на съсирване на кръвта;

– против отпускане на кожата – витамините на младостта (А и Е) помагат за поддържането на еластичността на кожата;

– при сърдечно-съдови заболявания – алфа линоленова киселина укрепва и поддържа съдовете;

– заболявания на пикочно-половата система – органичните киселини намаляват риска от рак на простатната жлеза;

– при чернодробни заболявания – нормализира работата на черния дроб;

– при депресивни състояния – серотонинът помага за справяне с неврозите;

– артрит – продуктът облекчава възпалението в ставите;

– при запек – фибрите от тиквените семки действат положително върху храносмилателния тракт.

Що се отнася до начина им на приемане, то тук е важно да запомните, че трябва да ги консумирате сурови, тъй като при термообработката семената се лишават от ценните вещества в тях. Именно затова максимална полза от тиквените семки може да се получи, когато се ядат сурови.

Не е необходимо да се пържат, като е съвсем достатъчно да ги изсушите малко във фурната, така че да придобият деликатен аромат и подчертан вкус на ядки. Полезно е да ядете по около 100 грама на ден, като е най-добре да ги хапнете два пъти по 50 грама. Ако давате на детето си, тогава трябва да намалите дневната норма на половина, тоест за тях са достатъчни 50 грама тиквени семки.

Днес широко се използва и маслото от тиквени семки, което също е много полезно при редица здравословни състояние, а също така се употребява и в козметологията. Използва се при простудни заболявания, проблеми с червата, туберкулоза и други.

Освен това, тиквените семки помагат да се намали нервната възбудимост и да се премахнат последствията от стрес, който сте натрупали през деня. Именно затова китайците смятат, че маслото от тиквени семки е чуден природен антидепресант. То е особено ефективно при суха, дехидратирана и груба кожа, защото има овлажняващи, подхранващи, регенериращи и анти-стареещи свойства. Използвайки редовно маслото от тиквени семки в грижата за кожата си, тя винаги ще бъде мека, еластична и отлично хидратирана.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *