Site Overlay

Пулпо а фейра – Рецепта

“Пулпо а фейра или Октопод по Галийски – ястие, което трябва да се опита поне веднъж “

Начин на приготвяне:

Пулпо а фейра е традиционно мезе плато от Галисия. Това е другото име на така известния Октопод по Галисийски (Pulpo a la gallega)

А Фейра идва от времената, когато за пръв път се е разпространил този начин на готвене и поднасяне на октопода по време на местна Ферия (Фейра с галисийски диалект).

Приготвянето на това ястие, или още известно като тапас, е лесно, но има своите тънкости.

Ще се постарая да ви ги изложа, за да се радвате на перфектен и автентичен резултат, ако се решите да опитате традиционното Пулпо а Фейра.

Можете да закупите октопода вече сварен, но винаги е по-добре да вземем пресен.

Тъй като е съставен от мускул, той би бил жилав, ако започнем да го готвим веднага. За скъсване на мускулните му фибри, най-лесният и ефективен начин е да замразим морския дар. След това при отмразяването тънкостта е това да стане бавно. Оставя се в хладилник в доста дълбок съд, защото ще отделя течност.

За да сварите октопода, сложете голяма тенджера с вода на силен огън. Водата трябва да е толкова, че да покрива морския дар, но не и прекалено.

Когато заври бурно (и никога преди това), потопете октопода, удобно хванат за главата. Извадете и повторете три пъти. Процесът се нарича шокиране.

Потопете за четвърти път и оставете да си ври 15 минути на силен огън и след това намалете до слаб за още 20 минути. Големи майстори на това плато казват, че октоподът не трябва да става много мек, а да е почти ал денте. Други пък го предпочитат мек като масло. Вие си изберете как предпочитате. Готовността му може да пробвате, пробождайки с нож някое от пипалата, и ножът трябва да влиза като в сварен картоф.

Има и друг вариант на варене – при умерен огън около 30 минути и след това при изключен котлон се оставя във водата, докато изстине.

Следващият момент е да сварите картофите. За целта не са нужни специални инструкции, защото това всеки знае и може. Единствено бих препоръчала за по-автентично пулпо а фейра да направите това във водата от варенето на октопода. Ако предпочетете този вариант, знайте, че неминуемо картофите ще се оцветят, но пък ще поемат от аромата на морския дар.

При всички положения не изхвърляйте веднага водата, тя служи и за друг важен момент.

За сервирането на този испански специалитет се използват дървени чинии, плоски, но дебели. Всяка чиния се потапя във водата от варенето и това си има своят смисъл и функция. По този начин се предотвратява зехтинът да попие в дървото, а остава изцяло обгръщайки храната и се позволява да емулгира смесвайки се с сосовете, отделени от октопода.

Нарежете картофите на шайби и подредете на един пласт в дървената чиния. Отгоре сложете октопода, нарязан задължително с кухненска ножица, пипалата на кръгчета, а главата на малки парченца. Ще ви излязат около 3-4 порции.

Имайте предвид, че теглото на сварен октопод намалява с почти 50% от теглото му, когато е суров.

За завършек поръсете обилно с хубав зехтин (много важно! ) и с едра сол и червен пипер, като пиперът не трябва да е много, за да не убие вкуса на морския дар.

Насладете се на това чудно мезе в духа на Испания.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *